Darren Smith Band - Keep The Spirit Alive

[2004][MTM]

Kanadensisk AOR med en line-up som närmast kan beskrivas som en supergrupp. Frontman är Darren Smith som tidigare spelat i Harem Scarem. Ingår i bandet gör även Helix gamla gitarrist Mike Hall, Stan Miczek från Honeymoon Suite på bas och nykomlingen Pat Carrano på trummor. Som väntat låter det också väldigt mycket Harem Scarem vilket känns än mer självklart då man ser att Harry Hess producerat skivan. Den stora skillnaden är dock att Darren Smiths röst inte alls låter typiskt AOR. Istället är det Dave Wyndorf från Monster Magnet som man kommer att tänka på när Smith tar ton. Men detta passar faktiskt till musiken och hjälper till att särskilja bandet från andra liknande band.

Låtmaterialet är riktigt starkt! Från de två inledande kanonlåtarna It All Comes Back och Keep The Spirit Alive till avslutande extraspåret Taking On Water så fungerar skivan rakt igenom. Detta gör valet att klämma in en cover på Nazareth’s gamla örhänge Love Hurts än mer märkligt. Visst är tolkningen hyfsad och faktiskt inte helt karbonkopierad från Nazareths version, men ändå fyller den ingen egentlig funktion. När den dessutom är placerad mitt på skivan så bromsar den upp den en aning vilket känns onödigt. Men det är egentligen en parantes i sammanhanget.

Skivan är riktigt bra med välskrivna låtar som framförs snyggt och välproducerat. Favoritspåret heter Why Do I, en kanonlåt som garanterat kommer att dyka upp på en del blandskivor i sommar. Skivan bjuder också på en lagom blandning av lugna låtar och hårdare tongångar vilket gör att man inte tappar intresset mitt i. Skivan är köpvärd för de flesta som gillar AOR och än mer för den som gillar Harem Scarem. Dock är det senare Harem Scarem-plattor som bör vara riktmärket. Inte heller här är soundet lika hårdrockigt som på gamla klassikern Mood Swings utan det är mer popinfluerade tongångar som erbjuds.

Magnus Nilsson

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna