DEADBORN

Stigma Eternal

[2007][Massacre]

Tyska Deadborn har, trots att man bara existerat sedan 2002, hunnit skapa sig ett namn inom brutal dödsmetall. Förklaringen ligger, liksom hos landsmännen i Necrophagist, i ett oerhört tajt och kompetent riffmaskineri. Jag har väl uppriktigt sagt sällan hört en gitarrmässigt så väl sammansatt death metal-platta. Låt vara att de amerikanska förebilderna i (får man förmoda) Cannibal Corpse och Deicide i enstaka fall gjort bättre ifrån sig genom åren, men sällan över en hel platta, åtminstone inte på senare år.

Tyvärr stannar det på något sätt vid denna kvalitet. Det känns lite som att resten av bandet inte hänger med. Growlinsatsen och rytmsektionen fungerar hjälpligt men ligger så långt bak i såväl ljudbild som komposition att helheten blir lidande.

För att återgå till jämförelsen med de amerikanska genrekollegorna, så saknar man helt starka refräng/versstrukturer och då sviker också minnet hos mig som lyssnare. Därför konstaterar jag krasst att death metal i likhet med precis vilken genre som helst är beroende av sina "hitar". Man behöver helt enkelt sina "Dead By Dawn", "Blasphemy" och "Stripped, Raped And Strangeled" för att ta klivet upp i elitserien.

 

Betyg: 6/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Artiklar