Deathbound - "To Cure The Sane With Insanity
(re-release)" 2006 (6/10)
"We Deserve Much Worse" 2007 (8/10)

 

[Dynamic Arts]


Finsk-svenska dödsgrindarna Deathbound släppte ursprungligen debuten "To Cure The Sane With Insanity" (6/10) via Woodcut Records 2003. Om den är svår att få tag i, och därför redan föräras en ny förpackning, låter jag vara osagt. Men visst är den väl värd att låna ett öra även denna gång. Åtminstone en liten stund.

Problemet med den här typen av brutalmangel är att det går så in i helsike snabbt hela tiden att man känner sig tämligen mörbultad redan efter ett par låtar. Något som de fyra (förvånansvärt välljudande) bonusspåren, inspelade på 2005 års Tuska Festival, i viss mån råder bot på. Jag tolkar det som att bandet utvecklats rejält på de två år som förflutit sedan originalplattan spelades in.

Detta antagande förstärks ytterligare redan i första låten på nya "We Deserve Much Worse" (8/10). Och det är väl som med alla band inom genren som hållit på ett tag. När man blivit skickligare musiker, vågar man helt enkelt skruva ned tempot till fömån för ett mer tydligt groove. Men tro för sjutton gubbar inte att man slutat grinda. Man gör det bara inte hela tiden.

Resultatet är en superpotent och jäkligt medryckande våldskavalkad, som säkert bidrog starkt till att bandet fick hänga med gudfädrerna Napalm Death på deras senaste europasväng. Sannolikt utökade också Deathbound, tack vare denna möjlighet, sin publik ganska rejält. "We Deserve Much Worse" är därför en aningen bakvänd titel, då detta är plattan som verkligen visar att bandet förtjänar framgång.

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna