Death Breath - Stinking Up The Night

[2006][Black Lodge]

När det stod klart att Hellacopters Nicke Andersson åter skulle ta upp trumstockarna för att spela dödsmetall, var det nog många som var skeptiska. Inte minst eftersom han rätt tydligt, i och med arbetet med soulprojektet The Solution, själv hade deklarerat att han inte trodde sig kunna spela dödssnabbt längre (av rent fysiska skäl alltså).

Snacka om att ge tvivlarna svar på tal!

Likt en anaboladopad pitbull fullständigt pulveriserar Nicke pukorna. Det är som om åren mellan avhoppet från Entombed fram till idag inte har existerat. Fast ska man vara helt uppriktig, hamnar även de aktiva åren efter ”Clandestine” i skuggan. Så här lät Death på ”Scream Bloody Gore”, Autopsy på ”Severed Survival”, Repulsion på ”Horrified” och Nihilist på alla de fantastiska demos som återutgavs på CD här om året. Att sångaren Robert Pehrsson (Runemagick, Deathwitch, Thunderexpress) låter som en blandning av en ung L.G. Petrov och Matti Kärki gör så klart inte saken sämre. Men för säkerhets skull vrålar Scott Carlson från just Repulsion och (Sveriges grymmaste dödsgrowlare genom tiderna) Jörgen Sandström på tre låtar var.

När den ca 30 minuter långa promo-kassetten (bara en sån sak!) rullat färdigt, åker den på igen och igen och igen. Och igen. Rent logiskt ska det inte gå att göra sån här musik på ett trovärdigt sätt idag. Death Breath är som en ohelig symbios av total förruttnelse och ohämmad kärlek till en musikstil som upphörde att existera för femton år sedan.

”Stinking Up The Night” tilldelas härmed årets 10-poängare, utan någon som helst tvekan.

Martin Lee

Betyg: 10/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna