Deathstars - Termination Bliss

[2006][Nuclear Blast]Fundamentet till Deathstars hette en gång i tiden Swordmaster och var ett halvhabilt death metal-band. Efter att karriären gått precis så knackigt som den förmodligen gör för flertalet band inom genren, bestämde sig stommen i gruppen (Emil Nödtveidt och Andreas Bergh) för att göra något annat. Resultatet var en mer än lyckad debut på Universal 2003 och en hel del uppmärksamhet både i svenska och utländska medier.

Tre år senare är man tillbaka med ny platta, ny line up och ny label. Och det mesta är också bättre den här gången. Hur mycket mixningen signerad Stefan Glamann egentligen betyder är svårt att säga, men visst känns tyngden från Rammstein igen. Även Sisters Of Mercy, Cradle Of Filth och Marilyn Manson dyker upp i referensbiblioteket.

Men framförallt är ”Termination Bliss” överfull av strålande låtar. Har svårt att på rak arm komma på något svenskt band (skulle vara Hellacopters) som håller samma hitfaktor rakt igenom en hel platta. Varje viskning, tangenttryckning och plektrumkontakt är motiverad och har sin givna plats i helheten. Precis allt känns genomarbetat in i minsta detalj.

På samma sätt känns det också som att alla låtar har sin tydliga plats. Men det finns så klart utropstecken. Inledande ”Tongues” är mästerlig. Liksom ”Blitzkrieg” och ”Cyanide”. Är också väldigt förtjust i ”Play God” och elakt förföriska ”Virtue To Vice”.

Deathstars bevisar med ”Termination Bliss” att man förtjänar en plats i rampljuset. Och frågan är om det egentligen finns något som skulle kunna sätta stopp för det? Om Nuclear Blast spelar sina kort rätt är Deathstars deras nya kassako.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna