Debase - Unleashed

[2003][Noise]

Detta är Malmökillarnas tredje skiva och hur det än lät på deras tidigare verk så är detta i alla fall tungt som bly. Debase har blivit ihopkopplade med allt ifrån - Heavy, Power, Thrash, Doom och Neo-metal. Jag själv skulle nog säga att de spelar någon form av doomig stonermetal tillsammans med en skopa heavy och thrash-metal. Från att ha legat på ett litet mindre bolag har nu grabbarna i bandet arbetat sig upp till Noise Records stall.

Unleashed inleder med låten "Holy Caravan" som i sin tur inleds med ett mystiskt gitarrljud. Efter det dundrar trummorna igång, samtidigt som tunga riff sammansmälter med de övriga tonerna. Michael Hansson (sång) har en riktigt, riktigt kraftfull stämma och i mitt tycke är han bandets största behållning. Om jag ska beskriva herr Hanssons röst så ligger nog en blandning av Ronnie James Dio och Glenn Danzig nära till pass. Nåväl låten maler på i ett ganska långsamt tempo och trots idoga lyssnande så lämnar den mig ganska oberörd.

Okej. Låt nummer två - betitlad "Pleasure Dome" - ligger också och maler i ett segt tempo därav doom-inslagen, låt oss istället hoppa till nästa spår. Låten " Restrained" öppnar med en ensam gitarr och Hanssons varma röst. Denna tilltalar mig desto mer än de föregående och här har man även lyckats med att få till en riktigt skön refräng. Att plocka låtar på skivan är inte så fruktansvärt svårt, dock så är skivan ganska jämn - men det finns några toppar. "Schizofrenia" har ett sjysst gung och min favorit "The Blood Remains" är en låt som inte får missas. Även avslutande titelspåret är helt okej.

Nja, det här var väl inte riktigt min smak, men gillar ni riktigt tung musik med en en bra sångare, är detta definitivt värt att kolla upp. Tilläggas kan att bandet även är klara för Sweden Rock Festival, så är ni nyfikna på dem är det bara att befinna sig framför "Spendrupsscenen" när Debase´s första toner går ut över de svenska kullarna. Det kommer i alla fall jag vara.

Johan

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna