Deep Purple - Bananas

[2003][EMI]

Efter den halvt om halvt mottagna ”Abandon”, spottar nu britterna ur sig en skiva som tar en tillbaka till 70-talets glansdagar. Den mikrofonförsedda Ian Gillan bjuder på riviga skrik likväl stämningsfull skönsång och hans bandkamrater hanterar sina instrument med yttersta finess.

Keyboardfantomen Jon Lord har blivit ersatt med en yngre förmåga i form av veteranen, Don Airey (Rainbow, Whitesnake, Ozzy Osbourne). Men då denne visar upp en färdighet för det tangentbetonade instrumentet långt över alla power metalnissar, kan det inte bli annat än bra.

Att lyssna på musiken som utspelar sig på skivan är som att ta en enkel biljett till 70-talet. De rockigare spåren ”House Of Pain”, ”Bananas” och "Picture Of Innocence" - för att nämna några – får en att känna sig som en i publiken på en rökig klubb i Storbritannien. Medan andra spår – ljudmässigt - ger en inblick i hur det skulle vara att befinna sig i ett härligt drogrus, på ett stort disco eller hålla någon kär. De djuplila har än en gång lyckats med att framställa ett album värt namnet Deep Purple. Lyssna bara på snyftaren, ”Never A Word” för bevis.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna