Deicide - The Stench Of Redemption

[2006][Earache]

Mellan åren 1990 och 1995 släppte Deicide tre fenomenala plattar som kom att befästa bandet som den enda riktiga utmanaren till Morbid Angel på Floridas death metal-scen. Med undantag för någon enstaka låt har det därefter gått stadigt utför. Brytningen med gitarrbröderna Eric och Brian Hoffman här om året kom därför inte som någon större överraskning.

Earache-debuten ”Scars Of The Crucifix” 2004 var visserligen en uppryckning, men överskuggades ändå rejält av plattan med Vital Remains som Glen Benton hade hoppat in på året innan. Faktum är väl att det stora flertalet gärna hade sett en fortsättning på det samarbetet snarare än ett allt mer degenererat Deicide.

När vi nu skriver 2006 i satansbibeln, är bandet tillbaka med en helt ny line-up bestående av före detta Cannibal Corpse-flintisen Jack Owen till höger och (håll i er) gitarrfantomen Ralph Santolla på vänsterflanken. Med tanke på att sistnämnde mest gjort sig känd för sitt samarbete med Jörn Lande och en uttalat kristen livssyn, undrar nog de flesta vad som står på innanför den (med inverterat kors) brännmärkta pannan. Är detta slutet?

Tvärtom visar det sig. Efter ett par genomlyssningar framstår Deicide på ”The Stench Of Redemption” rent av som pånyttfödda. Något som till stor del faktiskt beror just på adderandet av nämnde Santolla. Till skillnad mot vad man kanske skulle kunna tro, passar gitarrmaestrons invecklade eskapader musiken som hand i handske. Kanske är det delvis nyhetens behag, det är nämligen tveksamt om jag hade varit lika begeistrad över låtarna som sådana utan de imponerande solona.

Plattan når som väntat inte heller upp till Vital Remains-mästerverket Dechristianize’s standard. ”The Stench Of Redemption” framstår ändå som ett tillräckligt kraftigt halmstrå för att bandet ska kunna komma på fötter igen. Men det är, skulle jag tro, helt beroende av om de båda gitarristerna bestämmer sig för att stanna. Något som i sin tur sannolikt är helt avhängigt av om Glenn Benton kan låta bli flaskan och faktiskt genomföra några av de turnéer som planeras. Det både låter och ser bättre ut än på länge.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna