Destruction - Inventor Of Evil

[2005][AFM]

Första gången jag kom i kontakt med Destruction var på plattan ”Speed Kills” som inhandlades i München 1986 tillsammans med just släppta ”Master Of Puppets”. Det var också genom den som livslång kärlek inleddes med band som Exodus, Possessed och Celtic Frost. Så här i efterhand kan jag lugnt konstatera att ”Speed Kills” är en av de viktigaste plattorna i min vinylsamling. Den fick mig faktiskt att sälja av halva skivsamlingen under förevändning att det gick för långsamt (bl a en mer eller mindre komplett Kiss-samling) (ha ha ha, vad fan red. anm.).

Destructions bidrag på plattan var ”Bestial Invasion” från ”Infernal Overkill”-plattan, och faktum är att både plattan och låten i fråga förblir oöverträffade i bandets diskografi. Ser man lite kritiskt på det hela är det tveksamt om Destruction egentligen har släppt något riktigt relevant material efter de tre första albumen.

Bortser man från fetare produktion och modernare trumspel, har de senare årens ”återkomst”-plattor mest varit en upprepning av gamla bragder. Något som bekräftades med all (o)önskad tydlighet när tyskarna gästade Stockholm som en del av ”Hell Comes To Your Town”-paketet för ett antal år sedan. Schmier ägnade sig mest åt att gnälla över publikens passivitet och därefter har de hållit sig borta från vår stad. Tough shit säger jag bara. Ni skulle ha pallrat er över på 80-talet istället för att komma och gnälla tjugo år senare!

Att publiken var lite passiv hade delvis att göra med att Destruction gick på sist (efter Sodom och Kreator), men desto mer med att spelningen som helhet var dödstrist. Enda gången det tände till på allvar var när tidigare nämnda ”Bestial Invasion” lirades. Som sista nummer!

Mot den bakgrunden är det med stor förvåning och glädje jag konstaterar att ”Inventor Of Evil” kan vara det bästa som kommit från thrash-veteranerna på åtminstone femton år. Peter Tägtgrens produktion gör så klart sitt. Men framförallt är låtmaterialet riktigt starkt (en låt som ”Dealer Of Hostility” skulle nästan platsa på 80-tals-plattorna). Sedan är adderandet av diverse gästvokalister från i princip hela vår samtida metalelit på ”The Alliance Of Hellhoundz” ett rent genidrag. Kanske har detta tilltag tjänat som just den partyinjektion bandet behövde. Det låter faktiskt som om någon sorts smittsam entusiasm bokstavligt talat har flugit i Schmier & Co.

För att sammanfatta det hela; ”Inventor Of Evil” fyller mer än väl upp tomrummet mellan Destructions och Kreators tre första plattor i din CD-hylla.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna