Detonation - Emission Phase

[2007][Osmose]

Nederländska Detonation tar ton igen med tredje fullängdaren, snyggt paketerad i form av en konceptplatta vars tema kretsar kring en kärnvapenkatastrof. Mumma. Tack och lov är skivan ingen olycka utan snarare en trevlig upplevelse av snabb death metal med progressiva inslag. Grunden vilar på hederlig melodiös döds med thrashig sång av det hesare slaget, som dessvärre har ovanan att lägga sig lite väl tätt över musiken. Det bjuds på heta tempoväxlingar och taktbyten som andas Dream Theater, en influens som även märks i guraliret där Petrucci känns påtagligt närvarande.

För det mesta dånar låtarna fram i hög hastighet, men emellanåt dyker lite lugnare partier upp med akustiska inslag eller körsättning av förstklassigt Opeth-snitt. Liksom musiken känns kvalitén på plattan dock relativt varierad. Stundtals blommar det upp i ett njutbart crescendo av kvalitativ fin-döds med både finess och klass, för att i nästa ögonblick raskt övergå till en enträgen ljudklump som mer irriterar än engagerar. Transportsträckorna kan vara långa i överkant, visst är det välspelat men det saknas edge. Vinnarna är helt klart de lugnare och tyngre partierna där musiken tillåts andas och får visa upp sin bästa sida utan störningar. Bästa spåret är avslutande "Fallout" som tungt och ödesmättat sätter ner foten och klart visar vart skåpet skall stå, men även "Into the Emission Phase" är riktigt grym med både tyngd, tempo och skön gitarr.

Trots allt är "Emission Phase" en kaka med många russin i, på det hela taget prima ös på hög nivå utan fallgropar men där man saknar de riktigt höga topparna. Sådana som får skivan att lyfta från mängden och särskilja sig från alla andra plattor som låter och ser ut precis såhär.


Betyg: 6/10

Sara Söderström


<< Tillbaka till Skivrecensionerna | Start