Dissection - The Rebirth Of Dissection DVD

[2006][Escapi]

I promotionmaterialet från Escapi står det att läsa att den här DVDn innehåller ”en 25 minuters intervju med Jon Nödtveidt (sista någonsin?)”. Föga anade nog författaren till parentesen hur rätt han/hon skulle få. Bara ett par dagar efter att den här promon damp ned i min brevlåda, nås vi nämligen av beskedet att Dissections sångare har begått självmord hemma i lägenheten i Hässelby.

Mot den bakgrunden är det ingen större överdrift att påstå att det blir aningen speciellt att titta på ”The Rebirth Of Dissection”. I synnerhet intervjun. Självklart försöker man läsa in och tolka det som sägs som någon form av tecken på vad som komma skulle. Och visst finns det saker i det som Jon säger som otvetydigt passar in i händelserna.

Samtidigt ska man passa sig för att tolka intervjun bokstavligt. Det som inte framkommer är alla de händelser som kom att utspela sig efter det att intervjun spelades in. Exempelvis att det som skulle bli den verkliga triumfen på Johanneshovs Isstadion, i själva verket blev något av en flopp. Liksom den så länge emotsedda plattan ”Reinkaos”, som fick allt annat än ett bra mottagande. Eller det faktum att medlemmar kom och gick i denna nya inkarnation av bandet. Eller att den planerade USA-turnén fick ställas in då Jon på grund av sitt förflutna inte fick inresetillstånd.

Om man under intervjun tillåter sig att bortse från allt filosofiskt snack om antikosmiskt kaos och mänsklighetens obetydlighet, framträder också en person som brinner för sitt hantverk som musiker. En person som var på väg mot sitt stora genombrott, när han istället blev dömd till ett tioårigt fängelsestraff för mord. En relativt ung människa som är både rörd och lycklig över att ha fått en ny chans att stå på en scen och spela (vilket framgår med all önskvärd tydlighet under det fullständigt bländande liveframträdandet som utgör huvuddelen av den här DVDn.

Vilka slusatser man väljer att dra är upp till var och en. Oavsett vad man tycker, går det dock inte att förneka vilken begåvad musiker Jon Nödtveidt var. Dissection var hans livsverk. Den här dokumentationen var det sista han lämnade efter sig.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna