Dragonforce - Sonic Firestorm

[2004][Noise/Sanctuary]

Det übersnabba power metal-bandet Dragonforce är tillbaka med sitt andra album, betitlat "Sonic Firestorm. Vad som skiljer detta ifrån debuten är inte bara att det är bättre låtar utan även att hastigheten har trappats upp ett snäpp. Förra året så spelade bandet på Sweden Rock, en spelning som de nog helst vill glömma.

Endast två dagar innan spelningen, hoppade nämligen deras trummmis Didier Almouzni av bandet. Britterna lät dock inte denna motgången slå ner på dem utan lät ett svenskt fan spela trummor på konserten. Pojken i fråga hade bara repat två dagar och satt med hörlurar på sig under konserten vilket resulterad att det gick som det gick. Nu har bandet hämtat nya krafter och en ny trummis i form av Bal-Sagoth-trummisen Dave "Compact Dynamo" Mackintosh.

Detta har även gett Dragonforce lite följder. Om jag säger blastbeats tänker ni säkerligen på dödsmetall, men faktum är att britterna här annammar detta element i sin hypersnabba kraftmetall och det låter faktiskt helt okej. Bandet har även mognat musikaliskt, ZP Theart sjunger bättre än någonsin och refrängerna sitter som Rob Halfords läderbrallor.

Herman Li - den supersnabba gitarristen med det långa håret - riktigt briljerar på skivan och tillsammans med sin kompanjon Sam Totman - drar de av det ena snygga solot efter det andra. Skivan består till 90% av snabba låtar. Undantaget är den mycket fina balladen "Dawn Over A New World" som tillhör plattans absoluta höjdpunkt. Hela albumet är en enda höjdpunkt faktiskt och jag finner inte en enda svag låt.

Ska jag plocka ut två favoriter utöver balladen så blir det "Fields Of Despair" och "Soldiers Of The Wasteland". Det som drar ner skivan något är att låtarna kan te sig lite väl lika varandra ibland när man strecklyssnar. Gillar du power metal är detta nästan ett måste. Låt mig säga så här; om debuten var en storm...så är detta en orkan.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna