Dragonlord - Black Wings Of Destiny

[2005][Escapi]

Läste nyligen en kortare intervju med Gary Holt från Exodus där han gav sin syn på bandets milstolpe ”Bonded By Blood”. Till stor del kretsade mycket av samtalet kring den så kallade Bay Area-scenen och hur banden stöttade och sporrade varandra, vilket resulterade i en (enligt mig) historiskt oöverträffad låtskatt.

En liknande utveckling skedde under 90-talets början parallellt i Stockholm och Florida i samband med Death Metals genombrott. Senare även i Norge med Black Metal och ytterligare några år framåt i tiden med det så kallade Göteborgssoundet.

Gemensamt för samtliga rörelser har varit den extrema geografiska fokuseringen, vilket gjort att de band som befunnit sig på ”fel sida” kommun- eller statsgränsen generellt sett har lyckats sämre. Autenticiteten har helt enkelt saknats.

Dragonlord är Testament-gitarristen Eric Petersons personliga manifest över sin fäbless för symfonisk black metal. Till sin hjälp har han en riktig elitstyrka bestående av bland andra Steve DiGiorgio och Jon Allen och visst märks det. Hantverksmässigt finns inte mycket att anmärka på ”Black Wings Of Destiny”. Detsamma gällde för övrigt debuten ”Rapture”. Men nu liksom då saknas den autenticitet som gör att en del musik går från att vara en axelryckning till att kännas hela vägen in i märgen.

Mot bakgrund av grundresonemanget ovan, är det därför rätt logiskt att bästa låten på plattan är Mercyful Fate-covern ”Black Funeral”. En låt som tids- och genremässigt ligger betydligt närmare det som Eric Peterson gör bäst, nämligen fet riffdriven thrash med Testament.

Att den näst bästa låten också är en cover, nämligen Thin Lizzys ”Emerald”, talar sitt tydliga språk; Eric Peterson har en jäkla massa överskottsenergi. Hur vore det om den energin lades på huvudbandet istället?

Martin Lee

Betyg: 5/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna