Dream Theater - Train Of Thought

[2003][Elektra]

Jaha, då var det dags igen för de okrönta kungarna inom progressiv metal att återigen släppa ett album. Jag hade tidigare laddat ner låten As I Am, och den bådade mycket gott, och är fortfarande min favorit på plattan. Den är en rak, hård låt utan mycket krångel, i stil med Caught In a Web. Bakom mixerbordet står Kevin ”Caveman” Shirley, som tidigare arbetat med Aerosmith och Iron Maiden.

Jag kan börja med att säga att jag aldrig hört ett så här rakt igenom hårt album från Dream Theater. Nedstämd gitarr och bas är det som gäller.

James LaBrie är en duktig sångare, men tenderar ibland att bli aningen gnällig. Detta hörs nästan ingenting av på Train of Thought. Hans röst känns kontrollerad, och det känns som om den här typen av material passar hans pipa bättre än tidigare alsters.

Den här skivan är som sagt Dream Theater från deras hårda sida. Tyvärr har det skett en del på melodiernas beskostnad. Låtarna är också rakare, och inte lika krångliga som jag är van vid, vilket är lite trist i min mening. Det finns andra störningsmoment, t.ex. när LaBries röst distas, vilket är lika hemskt som det låter.

John Petrucci tillhör en av mina favoritgitarrister, men här tycker jag att han spelar ovanligt tråkigt, och oinspirerat. Lite mer variation i solona efterlyses, och inte bara shreddande upp och ner på gitarrhalsen. Jag vet att han kan bättre.

Jag ska säga att Train of Thought är lite av en besvikelse för mig. Den är ganska tråkig jämfört med den lysande Images and Words, och det känns som om de har valt att ytterligare förnya sig mest för sakens skull.

Trots allt gnäll är det ju ändå Dream Theater vi talar om, så även om det finns mycket att klaga på, så är detta ändå bättre än det mesta som släpps idag. Just nu ser jag fram emot spelningen i Stockholm den 21: a, men hoppas att de inte kör för många från den skivan.

Martin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna