Dream Theater - Systematic Chaos

[2007][Roadrunner]

I och med min svaghet för progressiva tongångar har Dream Theater länge haft en framskjuten plats i mitt hjärta. Ändå har "Images & Words", som kanske är den minst progressiva plattan i diskografin, förblivit oöverträffad. Så även denna gång, fast jämfört med senare års kräftgång är "Systematic Chaos" ändå ett stort steg framåt. Men det är lika bra att säga det med en gång, det tar många genomlyssningar att ta sig dit.

Öppnande "In The Presence Of Enemies Pt. 1" är riktigt snygg på samma sätt som "Scenes From A Memory". Men liksom sin föregångare är den långt ifrån catchy och därför också rätt tråkig. Redan i nästa låt händer dock riktigt stora saker. Tror faktiskt att "Forsaken", med sitt fulltändigt briljanta riff, kan vara den bästa låt teatern fått ur sig på 10 år. Underbart!

Sedan ger sig bandet ut i en två låtar lång brutalövning som sannolikt influerats av deras "Master Of Puppets"-tolkningar på turné. Och visst kan bandet sin thrash metal, problemet är bara att allting klickar när de korsar brutaliteten med keyboards, Alex Lifeson-slingor och inte minst James LaBries röst. Det låter helt enkelt för hårt för att vara Dream Theater.

När man sveps iväg i nästan Opeth-mjuka "Repentance: VIII. Regret/IX. Restitution" känns det därför som rena befrielsen. Samtidigt blir spretigheten högst påtaglig. Något som förstärks ytterligare när, visserligen snygga, "Prophets Of War" bjuder på rena disco-kompet. Kanske är det något man borde vänta sig när det gäller Dream Theater? Ändå går det inte att komma ifrån att det gör plattan enormt svårlyssnad.

"The Ministry Of Lost Souls" med sin rättrogna pampighet minner om fornstora dagar men blir med sina 14.57 helt enkelt för lång. När så det helt sanslösa 16-minuters potpurrit "In The Presence Of Enemies Pt. 2", kramat de sista dropparna ur mig är jag uppriktigt lättad över att det är slut. Puh!

På något vis känns det som om Dream Theater vill bevisa mer för varje gång. Och det är väl i sig inte fel, men när ekvilibrismen i många fall snärjer de starka låtarna i närmast törnrosa-liknande ljudväv, är jag rädd att man sätter lyssnarna på väl hårda prov.

"Systematic Chaos" finns att köpa i en deluxe-version med bonus-DVD innehållande en ambitiös dokumentär om inspelningen. De extra tior denna version kostar är väl investerade, då det faktiskt gör plattan mer begriplig.


Betyg: 7/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna