Dungeon - One Step Beyond

[2005][Limb]

Australiensiska heavy-metal-lokomotivet Dungeon har tuffat på ända sedan 1989, men det är först på sistone som man börjat skörda framgångar på internationell mark. Efter att ha följt den väl inåkta rälsen via en smärre succé i Japan så är det dags att ytterligare expandera rutterna. Med tredje plattan ”One Step Beyond” lägger man på ett extra kol för att kunna matcha europeiska lyxvagnar såsom Hammerfall och Edguy.

Tillbaka är man således med åtta hyfsat varierande power/heavy-metaldängor, plus ett utomordentligt meningslöst svammel till avslutningsspår endast för att värna om den konstnärliga friheten. En av Dungeons starka sidor är just mångsidigheten bandet gärna visar upp. Man drar sig inte för att köra på lite thrashtappning med mycket tvåtakt, lika lite som man gärna flörtar med AOR-fansen. Skönsången har en hygglig bredd och blandas då och då med lite mysiga growls i bakgrunden. Högst smäller man med elaka ”Surface Tension” och de episka allsångsvänliga ”Tarrano Del Mar” och ”Under The Cross”, men nog är det så att den verkliga dynamiten fortfarande lämnats kvar i bushen.

För att nå toppen idag så måste man utmärka sig och dessutom skriva förbannat bra låtar, två kriterier som man endast gnager på lite sådär i kanten. Gruppen har så smått börjat haka på storheterna på den europeiska marknaden, men faktum är att Dungeons nya giv ”One Step Beyond” fortfarande ligger one step behind.

Jacob "Jacobi" Holsmtröm

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna