Essence Of Sorrow - Reflections Of The Obscure

[2007][Rivel]


En av årets bästa plattor hittills är ett faktum när Essence of Sorrows debut snurrat klart i skivspelaren. Nu är visserligen det här gänget långt ifrån oerfarna, trots sin debut, men det förtar ändå inte prestationen. Essence of Sorrow drogs egentligen igång som ett soloprojekt av Jani Stefanovic (bl.a Divinefire) men är i dagsläget ett komplett band bestående av några delar Random Eyes och några delar Mehida. Skivan gästas dessutom av storheter som t.ex. Mats Levén (Therion). Hyfsade förutsättningar för att göra en bra skiva med andra ord.

Musiken tycker jag påminner mycket om Masterplans första platta, som för övrigt tillhör en av mina favoriter, men inte lika glad och trallig utan lite mer melankolisk. Det vill säga power metal med en hel del sköna keyboardmelodier och tekniska finesser. En annan stor behållning med skivan är Christian Palins sång som är riktigt skönt rivig. Eftersom det är första gången jag hör honom sjunga så gav det definitivt mersmak och hans andra band skall jag kolla upp inom kort.

"Reflections of the Obscure" har en bra blandning mellan låtarna vilket gör att den snabbt kommer igen efter de få svackor som finns på skivan. Min personliga favorit är den starkt inledande "Face of Death". Tyvärr tycker jag dock att skivan tar slut alldeles för snabbt, tio låtar kunde de väl ha bjudit på i alla fall? Men de kanske kör med samma filosofi som Elvis Presleys manager använde: "leave them hungry", dvs. att alltid sluta när de är som bäst så att publiken hungrar efter mer. Det gör i alla fall jag.


Betyg: 8/10

Per Fredin


<< Tillbaka till Skivrecensionerna