The Eternal - The Sombre Light Of Isolation

[2004][Firebox]

The Eternal heter ett nytt band, skapat ur spillrorna av det australiensiska doom-kollektivet Cryptal Darkness. Fast vidare nytt låter det verkligen inte. Detta är doom/goth i rakt nedstigande led från Paradise Lost, My Dying Bride och Amorphis. På sina håll snuddar det även en aning vid Cradle Of Filths mer episka stunder. Som i tredje låten ”The Eternal” och titelspåret – som förövrigt är plattans höjdpunkt – där sångaren Mark Kelson varierar skönsången med ett lite dödligare röstläge.

Butalsången lyser sedan med sin frånvaro ända till avslutande ”All Hope Lost”– en låt som överraskar med en relativt lättsam öppning för att plötsligt övergå i kompakt mörker i bästa ”Forest Of Equilibrium”-anda. Elakt.

Åttonde spåret ”Harmony Of Dissonance”, där ett ensamt piano släpps fram tillsammans med en varsam gitarr och kvinnosång ovanpå svepande synthmattor, är också en snygg sak som sticker ut från mängden.

I övrigt är detta dock en ganska jämntjock historia som inte riktigt vill engagera. Det är kompetent utfört och på sina håll mycket vackert, inte tu tal om det. Men utfyllnadsspåren är lite för många för att rendera ”The Sombre Light Of Isolation” något toppbetyg.

På det hela taget en utmärkt skiva att somna till efter en slitsam arbetsvecka.

Martin Lee

Betyg: 6/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna