Europe - Europe

[1983][Hot Records]

Med tanke på att Europe nu är klara för årets upplaga av Sweden Rock Festival, så känner jag att jag måste fira detta på något sett. Jag har därför valt att skriva en recension på Europes debutplatta. Året var 1982. Europe var med i tävlingen "Rockslaget" och vann alltihopa. Priset bestod av att få ge ut en skiva, skivan är den som snurrar i min vinylspelare just nu.

Europe har ändrat medlemmar lite då och då, på denna skiva medverkar John Levén (bas) Tony Rheno (trummor) John Norum (gitarr) och Joey Tempest (sång). Kvartetten låter otroligt bra och det är ljudet av ett hungrigt rockband som sprudlar ut genom mina högtalare. Första låten (In The Future To Come) är en snabb heavy metal-dänga och folk som princip bara har hört The Final Countdown skulle nog aldrig kunna gissa att det är Europe som framför denna sköna låt.

Skivan fortsätter i samma snabba tempo i två låtar till varav den sista är Seven Doors Hotel. Hotell-låten räknas som en av Europes bästa och jag är villig att hålla med. I och med fjärde låten (The King Will Return) så ändras tempot. Låten är en tung, lugn låt och jag tycker mig se spår av Thin Lizzy och Led Zeppelin i den. Faktum är att skivan genomsyras av Lizzy-influenser och stundtals låter Europe som en snabbare version av Lizzy. A-sidan (det är ju vinyl som jag spelar) avslutas med låten Boyazont, låten är en snabb instrumental låt och passar utmärkt som avslutningsspår.

B-sidan öppnar starkt med Children Of This Time, ännu en gång är det en snabb låt som svenskarna bjuder på och efter den så följer en till lugn låt. Skivan avslutas med Memories där dubbelkaggarna verkligen får jobba. Jag har bara ett ord att säga om skivan: Mästerverk! Denna skivan är ett måste! oavsett om man gillar eller inte gillar Europes senare alster så skiljer sej denna skivan markant. Alla låtar är fullständigt klockrena, ett så kallat "buy or die"-album.

Johan

Betyg: 10/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna