Everfest - Rising

[2006][Mausoleum]

Om jag skulle få en krona för varje tyskt heavy metal-band jag recenserar skulle jag snart bli rik. Eller jag skulle åtminstone ha råd att köpa mjölk på Ica. Sak samma. Everfest grundades, givetvis, i Tyskland (Frankfurt) 2002 och Rising är deras albumdebut.

Det Everfest bjuder lyssnaren på är enligt dem själva heavy metal med power- och proggmetal influenser. En beskrivning som stämmer väl överens med verkligheten. Klassisk tysk Heavy Metal blandas upp med ovan nämnda influenser vilket skapar ett modernt sound anno 2006.

Styrkan hos Everfest ligger i strupen hos Andy Sommer. Han visar att han både behärskar skönsång och att ta i och ryta lite. I vissa tonlägen låter han ruskigt lik sin tyska kollega Tobias Sammet. En likhet som inte är någon nackdel. Men den som letar efter ett Heavy Metal-band med ylande falsettsång är helt fel ute med Everfest. Dessvärre är Everfests svaghet ett ganska slätstruket låtmaterial. Inga låtar är direkt dåliga, utan de håller en jämn klass strax över medelbetyg. Men med dagens utbud av heavy metal (ifrån Tyskland) räcker det inte att vara halvbra. Jag vill gärna ha ett mer bestående intryck av musiken, vilket tyvärr inte Rising ger mig.

Fast om du gillar heavy metal tycker jag att du ska kolla upp låtarna ”Prophets of Hate”, ”The Fall” och avslutningsballaden ”I Want to Save You”. De stack faktiskt ut en del ur mängden.

Per Fredin

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna