Evidence One - Tattoed Heart

[2004][Nuclear Blast]

Kan det ha blivit någon sorts felpress på skivbolaget? För det här måste väl vara Masterplans nya? Det är förvillande nog att vokalisten Carsten ”Lizard” Schulz är en kopia av en viss Jörn Lande. Men utöver detta är hela soundet väldigt likt nämna landsmäns debutplatta. Möjligen med vissa ytterligare drag åt AOR-hållet. Till och med omslaget är i misstänkt stuk. Mycket riktigt har samma designer anlitats (Thomas Ewerhard). Men med detta sagt kan jag gå över till det väsentliga.

Bandet består till stor del av medlemmar från Frontline, men ska egentligen föreställa gitarristen Robby Boebels soloprojekt. Det är en ganska jämn samling låtar som bjuds av Evidence One. Ingen faller ur ledet och således sticker ingen heller ut ordentligt. Det är en gedigen studioprodukt med en röd tråd i det kompakta soundet. Möjligen är det något för tillrättalagt och med något för statiskt trumspel. Robby Boebels gitarr levererar solon på löpande band, men med bibehållen känsla! Faktiskt inte så vanligt att dagens gitarrister har just den där känslan, där teknik sammansmälter med skitig rockattityd och melodi, utan att övergå till trist onani.

En lätt orientalisk keyboardslinga inleder och övergår snart i ett halvtungt gitarriff. ”Moonsigh” är i långsammaste laget för en inledningslåt, men sätter ändå ett hyfsat riktmärke på hur det ska komma att låta den närmaste trekvarten. En stund senare när ”When Thunder Hits The Ground” trycker sig ut genom högtalarna är det toppen på ett isberg av genuin melodiös metal. ”In Love And War” förtjänar också ett omnämnande som en fin melodi i gränslandet mellan pompös powerballad och melodiöst midtempoepos.

Alltså sammanfattningsvis, är det här är riktigt hyggligt. Gillar man Masterplan och inte lider av fobi för kopior är det här något att satsa en slant på. Gillar man melodiös metal med starka sånginsatser utan falsettkrax är det också värt att kollas upp. Gillar man sköna gitarrsolon att luftonanera till kan man också ställa sig i ledet. Men om sång och gitarr lyfter slutbetyget är det aningen gråa låtmaterialet den svaga länken. Evidence One har redan varit förband till Saxon och det skulle inte förvåna mig om de blir ett stabilt anlitat band i den rollen - till att börja med. Kryddat med ett och annat besök på en festival nära dig.

David

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna