Evocation - Tales From The Tomb

[2007][Cyklone Empire]

Först Death Breath, sedan Daniel Ekeroths utmärkta bok "Swedish Death Metal". Det känns onekligen som att den gamla hederliga dödsmetallen som den lät i början av 90-talet har fått nytt liv (sic). I Evocations fall är det definitivt inte någon chimär då bandet faktiskt etablerades redan 1991 men sedan legat i dvala. Och rent tajmingmässigt kunde man knappast ha valt en bättre tidpunkt att återförenas.

Om "Tales From The Tomb" består av nytt material eller nyinspelningar av gamla prylar kan jag inte svara på då bandet gick mig spårlöst förbi då det ursprungligen begav sig. Dock kan jag konstatera att jag sannolikt hade svalt detta med hull och hår för 15 år sedan. Nu är jag däremot inte lika säker. Ingredienserna är visserligen helt rätt och på sina håll känns det mesta helt autentiskt, men lika ofta slås jag av att det hela faktiskt känns lite för snyggt, nästan gubbigt.

Att bandet gör en cover på "But Life Goes On" vittnar dessutom om att man försöker lite väl mycket, nästan som om man själva tvivlar på sin egen trovärdighet. Dessutom är det ju synnerligen överflödigt då låten i sin bättre ursprungsversion säkerligen finns hos varenda en av de tilltänkta skivköparna.

Men jag ska inte vara allt för elak. Personligen är jag grymt svag för den tidiga stockholmsdödsen och en låt som "Creed" sitter redan vid första genomlyssningen. Tillhör du dem som tycker att Entombed inte riktigt hittat rätt efter "Clandestine" bör "Tales From The Tomb" åtminstone rent teoretiskt falla dig i smaken.


Betyg: 6/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna