Face Down - The Will To Power

[2005][Black Lodge]

Wow! Precis som förra årets demo lät påskina, är dagens version av Face Down överlägset det gäng som släppte plattorna ”Mindfield” och ”The Twisted Rule The Wicked” under 90-talet. Förutom det mest uppenbara, d v s att åren med Haunted har givit Marcos röst ett helt nytt uttryck, så låter musiken i samtliga avseenden bättre. För att inte säga brutalare!

”The Will To Power” smiskar upp majoriteten av dagens samlade metal-ondingar med vänsterhanden. Lite på samma sätt som Slayer fortfarande har förmågan att läxa upp sina yngre adepter med jämna mellanrum. Å andra sidan känns det som om Face Down har framtiden för sig, medan Slayer förmodligen har släppt sina vassaste album. Uppriktigheten i det som levereras (från båda banden) gör att det hela känns angeläget och går att ta på fullaste allvar. Känslan som infinner sig när Face Down spänner sina audiovisuella muskler, är lika påtaglig som en snöslaskstorm i t-shirt och Converse-sneakers.

I stort går det inte att plocka ut en dålig låt på plattan, något som var desto lättare på föregångarna.”The Will To Power” piskar jävla arsle precis hela tiden! Jag kan egentligen bara komma på ett svenskt band som kan mäta sig med Face Downs brutalitet idag - Dismember. Ett band som Face Down i allra högsta grad har närmat sig ljudmässigt i och med detta släpp. Om föregångarna lät Fear Factory och Machine Head är detta snarare en smutsig tillbakablick mot tidig Sunlightproddad Stockholmsdöd.

Avslutningsvis; Face Down och Haunted har igenting förutom Marco Aro gemensamt. Men där Haunteds senaste släpp är något av en besvikelse, infriar ”The Will To Power” alla förväntningar med råge. Håller Stockholm på att ta tillbaka tronen som metallens huvudstad?

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna