Falconer - The Sceptre Of Deception

[2003][Metal Blade]

Mitt första möte med Falconers tredje vax, var på Sweden Rock Festival förra året. Falconer var på plats och framförde ett par låtar från den live. Dessa imponerade inte närmvärt på mej, så att denna skivan skulle vara så här bra hade jag ingen aning om.

Innan denna skiva har bandet släppt två andra solida verk - Falconer respektive Chapters From A Vale Forlorn. På dessa magnifika skivor sjöng en grabb vid namn Mathias Blad. Mathias var ingen vanlig metal-sångare, nej, han var en skolad musikalsångare och det var också detta som ledde till att han nu inte längre är medlem i Falconer.

Det är så här nämligen - Blads musikalframträdanden tärde på gruppen, det fanns få tillfällen till livespelningar och hur bra än Mathias var, så kunde inte Falconersagan fortsätta med honom. Förra året fick Mathias lämna Falconer och in kom en man vid namn Kristoffer Göbel.

Hur skulle bandet låta med en ny sångare? Deras unika touch att blanda snabb melodiös metal med folkmusik kanske var borta? Lugn, bara lugn, Falconer låter fortfarande Falconer och faktum är att Göbel sköter Blads jobb mycket bra. Det var många som fruktade att Falconer bara skulle bli ett band i mängden, men Göbel låter inte som en vanlig power metal-sångare. Jag drar snarare paralleller till Matthew Barlow (ex- Iced Earth).

Nya skivan då? jo som jag sa innan så är den bra. Plattan är ett så kallat konceptalbum och konceptet denna gång handlar om "Nyköpings Gästabud". Jag orkar inte gå in på historien, men för den som vill veta mer kan ni kolla här.

Huvudmännen inom bandet - Stefan Weinerhall (gitarr) och Karsten Larsson (trummor) har komponerat en mycket bra uppföljare till deras förra platta "Chapters From A Vale Forlorn" och övriga medlemmar visar också upp klass och precision. The Sceptre Of Deception har nästan allt: snabba låtar, mid-tempo-låtar, kvinnosång, mansång, körer och smäktande ballader, det enda som fattas (som i sin tur inte behövs) är ett growlande monster.

Om jag ska välja några speciellt bra låtar så blir det: Night Of Infamy, The Sceptre Of Deception, The Trail Of Flames, Hooves Over Northland och Child Of Innoscence där den sistnämnda täcks av Blads fantastiska röst. Mathias är förövrigt med lite här och var på plattan, så ni skeptiker som på någotvis inte skulle gilla Göbel? Ja, då har ni ju Blads röst att glädjas åt.

Falconer må ha mist sin stjärnvokalist, men genom att ta in en nästan lika bra så håller de sig fortfarande kvar på kartan som ett av sveriges bästa band. I alla fall i mina öron. Skivan kanske inte slår deras självbetitlade, men den håller definitivt jämna steg med Chapters From A Vale Forlorn. Gör dig själv en tjänst och införskaffa en av 2003´s bästa skivor, nämligen: Falconer - The Sceptre Of Deception.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna