Fall Ov Serafim - Nex Iehovae

[2006][Regain]

Fall Ov Serafim är Misteltein minus två medlemmar, Hel och Nagrinn. Hur pass mycket musiken förändrats genom dessa herrars frånfälle är jag inte rätt person att svara på. Dock har dessa ”rester” av bandet definitivt fått mig väldigt nyfiken på just Misteltein. ”Nex Iehovae” är nämligen ett, i Black Metal-sammanhang, extremt välljudande album.

Med välljudande menas här såväl den moderna ljudbilden som låtmaterialet i sig. Det låter med andra ord mer Mercyful Fate än Darkthrone. Det finns också en rätt tydlig anstrykning av Death Metal och jag kommer emellanåt att tänka på både Morbid Angel och Deicide.

Mest låter dock Fall Ov Serafim som tidiga Cradle Of Filth. Något som säkert kommer att göra tillvaron svår i de mest ”ondskefulla” lägren. Fast vem bryr sig egentligen? För egen del avgudar jag de engelska vampyrerna, i synnerhet på de två första albumen, och i den kontexten känns Fall Ov Serafim intressantare än det mesta som släpps idag.

Bäst är öppnande thrashrökaren ”Towards The Throne Of Tragedy” och mangliga ”Hope Estinguished”. Däremellan är plattan överfull av snygga passager och stick som gör att man hittar nya anledningar till whiplash-skador precis hela tiden. Eller helt enkelt anledningar att förundras över det briljanta musicerandet. Bryggan i ”Carnival Of Celestial Rape” är så snygg att den tangerar King Diamonds bästa stunder (!).

Bortsett från vissa nästan övertydliga bandreferenser, finns egentligen ingenting att anmärka på ”Nex Iehovae”. Och är du vuxen nog att stå över ondskepöbelns tramsiga äkthetsideal, inser du att Fall Ov Serafim hör hemma i Black Metals toppskikt.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna