Fighting Warriors – Dextera Dei: The Tale of Iarus

[2005][EG pubbliche Relazioni]

Musikbranschen är en plats som svämmar över av allehanda styggelser vilket till slut resulterar i mättade marknader och en trött publik som sneglar åt ett annat håll. Man vill gärna höra något innovativt, spännande och nyskapande – något som bryter mönstret. Vad italienarna Fighting Warriors försöker uppnå och tillföra power metal-genren är en lika berättigad fråga som behöver TV 3 en ny dokusåpa? Smaka bara på det kolossalt klyschiga bandnamnet, intellektuellt som en påse nötter - på svenska hade gruppen hetat Krigande krigare! Åtta år efter genrens boom, år med hundratals band som haglat ner över Europa, bestämmer sig de här jepparna för att lira in en demo och testa lyckan. Too late guys…

Dextera Dei är lika välkommen som fågelinfluensan, lika nyskapande som röda dalahästar, lika spännande som ett avsnitt ”Glamour”. Smittat av den italienska avarten kan man erinra sig att grupper som Beholder, Oratory, Domine, Rhapsody visst har gjort det många gånger förr och många resor bättre. Nog för att Fighting Warriors är relativt ensamma om de sega tristessframkallande lugna mellanpartierna, men det finns det å andra sidan anledning till.

Annars är det ett par episka kompositioner dränkta av keyboardmattor med uppehåll för att en ringa lakonisk berättarröst, av samma kaliber som torterade öron på Rhapsodys tidiga plattor, ska få spela över å det grövsta. Hyggligt skickliga instrumentalister tar i så de spricker till en undermålig produktion, tradiga hockeykörs-refränger utan sting, lyrik som kan få de mest härdade öron att blöda och en vokalissa som svagt påminner om en mycket bräcklig Amy Lee (Evanescense) sammanfattar därefter Sagan om Iarus som kortsiktig underhållning för genrens minst krävande fans.

Jacob "Jacobi" Holmström

Betyg: 2/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna