Finntroll - Nattfödd

[2003][Spikefarm]

Förväntningarna var stora när Finntroll’s fjärde fullängdare skulle släppas, många ville veta hur det skulle låta med Tapio Wilska som nu blivit bandets officiella sångare.Och nu när jag sitter här med plattan i hand, kan jag konstatera att det är en sann fullträff.

Det första spåret är "Vindafärd/Människopesten", ett standardintro med lite trollbröl innan den tunga polkablackdeath-mixen sätter igång, och det låter precis som det ska. Bra melodier, riktigt bra sång, schysst produktion och helt klart en grym öppningslåt.

"Fiskarens Fiende" som är den tredje låten är riktigt bra. Underbar text om sjövättar och en väldigt trallvänlig melodi med sköna dragspelsinslag. Det märks att Finntroll har etablerat sig och växt sig större, det är nämligen inte bara produktionen som är bättre utan även allt annat, gitarrerna är klockrena även om de kanske kommer i skymundan för synten. Trumspelet är oklanderligt och sångaren har gjort rejäla framsteg.

De komiska texterna hörs bra även om det inte är någon rikssvenska de sjunger på. Det finns många roliga inslag till exempel "Marknadsvisan", som i stil med "Kyrkovisan" och "Bastuvisan" berättar om prästerna Aamund och Kettil som träffar trollen och blir nerbankade.

Denna plattan är så skön på grund av att den varierar rätt mycket, kanske inte textmässigt men i stil och tempo. Ta till exempel den hetsiga "Ur-Svamp" och jämför med halvballaden "Grottans Barn". Helt olika stilar fast ändå väldigt sammansvetsande. Det är svårt att välja vilka låtar som är bäst men om jag hade varit tvungen hade jag valt titellåten "Nattfödd", "Fiskarens fiende" och "Ur-Svamp". Som sagt håller Finntroll på att växa sig stora, och det märks på denna platta att deras trollkoncept inte är något man tröttnar på. Klart mycket bättre än föregångaren "Visor om slutet".

Olof

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna