Forest Of Shadows - Departure

[2004][Firedoom Music]

Niclas Frohagens enmansprojekt Forest Of Shadows har funnits i olika inkarnationer sedan 1997. Den senaste officiella medlemmen att lämna skutan var Micce Andersson som står som medkompositör till 4 av de 5 stycken som återfinns på "Departure".

Att kategorisera Forest Of Shadows låter sig inte göras i en handvändning. Epitetet doom ligger nära till hands med tydliga paralleller till band som My Dying Bride och tidiga Paradise Lost. Samtidigt finns en betydligt mer experimentell ambient ådra närvarande som får mig att tänka på Tiamat och en hel del annat som oftast befinner sig utanför hårdrockens ramverk.

Men framförallt anar jag en ambition att låta som sentida Opeth. Skillnaden är dock att Niclas Frohagen inte kommer i närheten av Mikael Åkerströms röstresurser. De djupa growlpartierna funkar rätt bra och ligger helt i paritet med de bästa inom genren. Tyvärr är de långa partier som utgörs av någon sorts klagande "deppsång" direkt tradigt att lyssna på. Vet inte om det är en medveten stil eller helt enkelt beror på bristande förmåga. Att alla låtarna utom en klockar in på över 10 minuter bidrar också till något av en rastlöshetskänsla - att hålla intresset vid liv genom så långa stycken kräver att alla beståndsdelar stämmer, vilket de tyvärr inte gör här.

"Departure" innehåller trots sina brister gott om kvalitéer på det instrumentella planet. Och det går inte att lämna tanken på vad en riktigt bra sångare hade kunnat göra med det här materialet. Å andra sidan hade knappast det heller räckt för att ge Opeth en match. För även om komponerandet ofta är koncentrerat till en person, krävs det nästan alltid ett helt band för att få helheten att lyfta.

Om Forest Of Shadows ska ha någon framtid borde Niclas Frohagen börja med att sätta ihop ett band. ”Departure” känns i nuvarande tappning steril och ofullständig, och lär därför nekas all form av fortsatt tillträde till min stereo.

Martin Lee

Betyg: 4/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna