Gemini Five - Black Anthem

[2005][Black Lodge]

När Gemini Fives debutalbum kom härom året, hårdlanserades den med en cover på 80-tals-transorna Dead Or Alives gamla örhänge ”You Spin Me Round (Like A Record)”. Det tilltaget gjorde att jag rätt snabbt avfärdade rockklubbsmogulen, tillika Jekyll And Hyde basisten, Stefan Molanders nya band som ett visuellt skräpgäng utan egna vettiga låtar.

Utan att ännu ha hört något från nämnda platta, kan jag redan nu säga att denna arrogans (från min sida) nu känns lite skämmig. Nya ”Black Anthem” visar nämligen på rent fenomenalt låtskrivande mellan varven och jag har svårt att tro att föregångaren befinner sig på en helt annan planhalva. Visserligen har jag hört sägas att ”Babylon Rockets” är en rätt traditionell sleaze-platta, vilket om det stämmer, innebär att man här har flyttat fram positionerna en hel del. Det är väl också vad som rent allmänt har sagts om ”Black Anthem”; att det är en något mörkare platta än debuten. Men om detta vet jag som sagt nada.

Vad jag däremot vet är att det var länge sedan jag blev så glatt överraskad av ett gäng som jag på förhand hade dömt ut. Öppningstrippeln ”Flesh For Fantasy”, ”When The Body Speaks” och ”Bring On The Monkey” är lika fantastiskt övertygande som egensinnig. Tänk 80-tals-sleaze med en kraftig kulör av Marilyn Manson och sorgligt underskattade Thåström-projektet Peace Love And Pitbulls som referenser.

Därpå följer tre spår som jag antar bidrar rejält till det mörker som det talats om. Framförallt titelspåret bär tydliga drag av Paradise Lost kring ”One Second”. Hur det låter? Sådär allvarligt talat. Gemini Five gör sig bäst som modern sleaze-hybrid, vilket lyckligtvis åter manifesteras under plattans andra hälft. Riffet i ”Insane Is Sane” har läskigt sköna drag av Velvet Revolver, medan ”Second II None” och ”Sinners Parade” för tankarna till Johnny Jetsons Queer For Girls.

Avslutande ”Silent Night” kan möjligtvis också sorteras in under den mörkare kategorin, vilket tyvärr innebär en lite trist avrundning. De starka låtarna är dock så pass bra att de väger upp helheten. Gemini Five känns, trots medlemmarnas ålder, som ett av de mest framåtsträvande banden inom sleaze-genren idag. Upptäck och överraskas.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna