Gorgoroth - Ad Majorem Sathanas Gloriam

[2006][Regain]

Gorgoroth har på senare år omgärdats av idel problem. Frontmannen Gaahl dömdes till ett drygt år bakom galler för misshandel och hot om att ”dricka sitt offers blod”, gitarristen Infernus åtalades för våldtäkt och alldeles nyligen lämnande bassisten King Ov Hell bandet då han inte längre kunde stå för bandets ideologier (fan tro’t). Å andra sidan är man väl ett av få band som med rätta idag kan titulera sig ”true”. Något som i allra högsta grad även återspeglas i musiken.

”Ad Majorem Sathanas Gloriam” är ett inferno av ondskefullt avgrundsmangel från början till slut. Och det i sig gör att plattan står ut påtagligt i den djungel av keyboarddränkt symfoniblack som dominerar scenen idag. Samtidigt är plattan så pass välproducerad att de enskilda beståndsdelarna framträder tydligt. Att prata om subtila detaljer är kanske att ta i, men jag överraskas ändå rejält då jag hade väntat mig ett än mer ”oljudsbetonat” uttryck.

Att peka ut enskilda låtar är ingen större vits, då det är den massiva intensiteten som är själva poängen. Men ändå; en låt som ”White Seed” är så naket rå att den står i direkt motsats till allt som Dimmu Borgir någonsin har eller kommer att producera. Och av precis den anledningen kommer Gorgoroth heller aldrig att vara något för de bredare skikten.

Något säger mig att det är precis så herrarna vill ha det.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna