Gotthard - Lipservice

[2005][Nuclear Blast]

Undertecknad har en hemlig fäbless för smörig och inställsam ” hårdrock” som den lät under första halvan av 80-talet. I det facket ryms förutom Bon Jovi, Europe och Def Leppard även gäng som Kingdom Come, Pink Cream 69 och såklart Whitesnake i USA-förpackning.

Gotthard låter precis så. På gott och ont. Det goda är att man får precis det som varudeklarationen utlovar. Inga moderniteter eller ambitioner att föra saker och ting framåt, bara fantastiskt melodiös och trallvänlig rock som funkar lika bra i lurarna som i bilen med frugan på passagerarsätet.

Nackdelen är så klart att det låter hopplöst daterat, varför Gotthards stora genombrott lär utebli även den här gången. Men av samma anledning som jag fortsätter att åka på Sweden Rock Festival år efter år, skiter jag givetvis högaktningsfullt i detta sistnämnda minus. Gotthard är ett av få band som fortfarande kan det där med att skriva bra, melodiösa och medryckande rocklåtar.

Och så har man en helt fantastisk sångare i Steve Lee. Måhända kanske inte med samma bluesiga driv som David Coverdale, men klart i paritet med genrens bästa.

Som helhet gillar jag Gotthard allra bäst när man öser på lite som i ”Dream On”, ”Cupid Arrow” eller ”I’m Alive”. Men visst funkar (tack vare Steve Lee) även de smäktande balladerna finfint.

Jag har egentligen bara en invändning mot ”Lipservice” och det gäller första singeln och svensksamarbetet ”Lift ’U’ Up”. I strävan efter att få en radiohit har man applicerat och ”modern” ljudbild, samtidigt som man har tappat hela själen och svänget från resten av plattan. Könlöst, opersonligt och på det stora hela jäkligt trist.

Bortsett från denna bagatell rekommenderas ”Lipservice” å det varmaste.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna