Graveworm - (N)Utopia

[2005][Nuclear Blast]

Den här skivan tänker inte jag recensera i alla fall, var min första tanke när jag plockade ur promon ur senaste Sound Pollution-paketet. Men ödet ville annorlunda. Dagen efter att jag hade mottagit albumet var jag på väg till Stockholm och Sweden Rock Kick Off, dock inte utan problem. När tåget hade lämnat min hemstad Varberg och bara var några minuter från Göteborg, meddelar konduktören: Tyvärr så kommer tåget inte hinna med angränsande tåg till Stockholm. Va! Vad sa han? Jag trodde knappt mina öron, inte hinna med tåget till Stockholm? Jag blev flyförbannad och behövde avreagera mig på något sätt.

Graveworm blev min räddning. Jag plockade ur Grave Digger-skivan - som jag hade njutit av tidigare - från min cd-freestyle och injicerade den istället med, vad jag trodde var, Morbid Angel-liknande dödsmetall. Mitt tidigare möte med italienarna innefattar endast en brutal slakt av Helloween-örhänget "How Many Tears". Jag blev således väldigt förvånad när det som pumpar ut ur mina hörlurar visar sig vara ganska melodiöst och - till min stora glädje - bra. Istället för att låta som de morbida änglarna har gravmaskarna blickat norrut, närmare bestämt till svartmetallens mecka - Norge.

Att kalla Graveworm för svartmetall - vilket de gör i infobladet - är kanske lite att ta i. Visst, vokalisten får fram väl riviga skrik från magtrakten och det är hyfsat hårt. Men detta måste väl vara på tok för melodiöst för att vara svartmetall? Jag menar, Melodic Black Metal - finns det? Nåväl, (N)Utopia håller intresset uppe hela vägen fram till stupet och gillas band som Dimmu Borgir och Cradle Of Filth är detta definitivt ett album att rensa öronen med.

Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna