Griffen - S/T

[2007][Demo]

Har nu sent omsider insett vilken enorm påverkan Michael Shenker Group haft på en stor del av den melodiösa 80-tals hårdrocken. Såväl Dokken som efterföljande Lynch Mob, Pink Cream 69 och även John Norum bygger i stort sett på samma grundprinciper och struktur när det gäller låtskrivandet. Låt vara att det är omedvetet, men min bedömning är att det var MSG som slog an tonen allra tydligast.

Denna inledande harrang tjänar i första hand som ljudreferens när det gäller Svensk/Finska Griffen. Vi talar kort och gott om klassisk melodiös hårdrock präglad av stora refränger, flinka gitarrsolon och en synnerligen kraftfull sånginsats.

Att medlemmarna har en lång musikerhistoria hörs direkt. Dels i och med den, med dagens mått mätt, "omoderna" inriktningen, dels i det faktum att såväl hantverk som sinne för melodier för tankarna till riktiga studioproffs. Något som också gör sig påmint i den mycket balanserade produktionen. Att det här är en demo avslöjas egentligen bara i själva förpackningen och, konstigt nog, i avslutande låten "Too Numb To Know" som har en betydligt tunnare ljudbild än resten av materialet (är den inspelad vid ett annat tillfälle tro?).

Sammanfattningsvis är detta kvalitet rakt igenom och jag hoppas innerligt att bandet fångas upp av något skivbolag snarast. Vad som talar för det är att vi som gillar den här typen av hårdrock fortfarande köper plattor. Det som talar emot skulle möjligtvis vara detsamma, d v s att ingen vill satsa på gamla stofiler som tycker att det var bättre förr.

Grymt bra kort och gott! Besök www.myspace.com/griffentheband för bevis.


Betyg: 8/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna | Start