Grip Inc. - Incorporated

[2004][Steamhammer]

Få hade nog räknat med att se den här plattan på skivdiskarna i år. Med Dave Lombardo tillbaka på podiet i Slayer, känns en ny platta med Grip Inc. nästan som något som blivit över. Inte så att kvalitén på materialet skulle vara bristfällig. Tvärtom.

Incorporated är en sådan skiva som växer något oerhört efter ett antal genomlyssningar. Men det är också här som albumets enskilt största svaghet står att finna. För det krävs verkligen att man ger det tid. Där Slayer alltid har kännetecknats av raka och okomplicerade (nästan banala) låtbyggen, målar Grip Inc. upp komplexa ljudlandskap som sträcker sig från furiös metal till finstämd flamenco till Nine Inch Nails-minnande industri. Och vidare.
Att försöka jämföra Grip Inc. med något enskilt band eller genre är svÂrt. Ibland tycker jag mig höra lite av Halfords solomaterial (Gus Chambers är dock inte röstlik för fem öre), ibland lite Nevermore, emellanåt lite sentida Death, en smula Dream Theater och….tja, lite allt möjligt som egentligen inte har ett smack med metal att göra.

Så vem gillar en platta som Incorporated? Fan vet. Knappast den som räknat med hederligt Slayer-mangel i alla fall. Men har du ett öppet sinne, och samtidigt är nyfiken på hur Herr Lombardo låter när han får helt fria tyglar, ska du definitivt kolla upp detta. Själv har jag svängt från irriterad och förvirrad till att bli rejält imponerad. Men det tog tio genomlyssningar.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna