Hammerfall - Chapter V: Unbent, Unbowed, Unbroken

[2005][Nuclear Blast]

Sveriges stoltaste riddare sadlar hästarna för ännu ett korståg, eller? Hammerfall är tillbaka efter två år. Skivan hette då "Crimson Thunder" och melodierna som framfördes på detta vax var betydligt hårdare än de som göteborgarna spottade fram på sina tre första alster. Efter genombrottsskivan "Renegade" slopade bandet powermetallen ganska kraftigt. Självklart gick det att skönja spår av vad som än gång hade varit deras varumärke - tysk power metal från Göteborg! - i låtar som "Trailblazers" och "On The Edge Of Honour", men mer av detta virke blev det inte. Det som bjöds var ren och skär heavy metal och på detta inkörda spår fortsätter nu sveriges största hårdrocksband. Denna gången har de låtit hammaren falla rejält, så rejält att inte en enda renodlad "dräp-en-drake-metal-låt" går att finna på "Chapter V".

Oscar Dronjak, gruppens ena gitarrist, ledare och låtskrivare tillsammans med ylaren Joacim Cans - som faktiskt har fått till lite mer virilitet i rösten - har komponerat ett välljudande hårdrocksverk med lättsmälta melodier, taktfasta riff, bländande solon, signerade Stefan Elmgren, och hårda 80-talsdoftande låtar.

Singeln "Blood Bound" (som har spelats flitigt i media på sistone) representerar albumet bra men det är i låtar som fräsiga "Fury Of The Wild", underbara Accept-liknande "Take The Black", midtemposläggan "Hammer Of Justice " och den mäktiga Manowaraktiga tiominutersavslutaren "Knights Of The 21st Century" som man inser att bandet vilket återigen satte den melodiösa speed metallen på kartan är tillbaka. I den sistnämnda gästas även gruppen av en legend, nämligen brölaren Cronos från kultbandet Venom! Finputsaren Charlie Bauerfeind som proddade det förra studioverket står även för en kolossalt mäktig produktion på detta album. Hammerfall slår inte sina två första album på fingrarna än, men bättre än "Renegade" och jämbördig med "Crimson Thunder" och då gör det ju inget att refrängen till "The Templar Flame" påminner ruskigt mycket om de brittiska prästernas hit "Touch Of Evil!

Johan Karlsson

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna