My Darkest Hate - At War

[2004][Massacre]

Efter ”Odium” med Morgoth från 1994 har det inte kommit mycket till death metal från Tyskland. Okej, Fleshcrawl har pliktskyldigt spottat ur sig någon platta emellanåt, men i övrigt då? Nichts!

Detta ska det uppenbarligen bli ändring på nu. Till Dew-Scented kan vi nu addera även My Darkest Hate. Ett band som till tre femtedelar består av power metal-veteraner (Jörg M. Knittel och Oliver Grosshans från Sacred Steel samt Klaus Sperling från Primal Fear). Om det är därför My Darkest Hate är så välljudande låter jag vara osagt, men det var länge sedan jag blev så positivt överraskad av en ny (till synes anonym) death metal-giv.

En inte alltför vild gissning är åtminstone att herrarna har viss nytta av sitt lite mer traditionella metal-skapande i sina respektive ordinarie band. För det finns någonting här som väldigt många dödsgäng saknar; groove och dynamik. Och en grundförutsättning för att åstadkomma detta är variation i tempo. Att spela långsamt är betydligt mer utlämnande för musiker inom denna genre än att grinda sig igenom en hel platta.

Kanske är avsaknaden av riktigt snabba låtar skivans akilleshäl – det finns ju trots allt de som vill ha sin döds i 180 från början till slut. Efter inledande ”I Am At War”, som vräker på rätt friskt, är de återstående nio spåren i huvudsak dedikerade till malande tyngd på samma planhalva som Bolt Thrower, Lowbrow, Obituary och inte minst Six Feet Under (sångaren Chris Simper låter emellanåt löjligt lik sin amerikanske namne Barnes).

Avslutningsvis måste även produktionen signerad Achim Höhler (Primal Fear, Sacred Steel, Pungent Stench) berömmas som både fet, fläskig, tung och istertjock. Imponerande även att ”At War” faktiskt spelades in så sent som i februari i år och kommer ut redan nu. Men det är väl sådana de är tyskarna; effektiva och välorganiserade.

Martin Lee

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna