Hate Eternal - I, Monarch

[2005][Earache]

Jag ska med en gång erkänna att jag inte var så särdeles imponerad av Hate Eternals förra giv ”King Of All Kings”. En bidragande orsak kan möjligtvis vara att jag helt enkelt inte givit plattan den tid den kräver. För det bör verkligen poängteras; Hate Eternal är en krävande orkester.

För dig som inte vet, så är hjärnan bakom Hate Eternal en viss Erik Rutan. Mest känd är han nog fortfarande för att ha assisterat Trey Azagthoth på Morbid Angel-albumen ”Domination” och ”Gateways To Annihilation”. Men på senare tid har han även erbjudit sina studiokunskaper åt band i den hårdare skolan och stod senast för mixningen av In Battles ”Welcome To The Battlefield”.

Det som gör Hate Eternal en aning svårtillgängliga är framförallt den höga tekniska nivån. Samt att det går in i helskotta snabbt mest hela tiden. Detta i kombination gör att det där ”svänget” som bl a kännetecknar David Vincent-släppen med Morbid Angel nästan saknas helt. Å andra sidan; har man en epileptiker som Derek Roddy (förmodligen en av världens snabbaste trummisar) på pallen, så är kanske allt annat en omöjlighet.

Ändå är det svårt att komma ifrån att bandet briljerar som mest när det vågar sänka tempot en aning. Titelspåret är exempelvis en riktig godbit. Liksom tredje spåret ”The Victorious Reign” med sitt udda trumkomp. Jag är även larvigt förtjust i ”To Know Our Enemies”, kanske främst för att den låter jäkligt udda.

Sammanfattningsvis är min andra dust med Hate Eternal ett rejält fall framåt. ”I, Monarch” har tilldelats ovanligt mycket tid i min stereo (vilket förmodligen är en förutsättning) och jag ska ärligt säga att plattan fortfarande växer. Klart är att ”King Of All Kings” nu ska få en ny chans.

Martin Lee

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna