Helltrain - Route 666

[2004][Nuclear Blast]

Vad får man om man korsar valfritt göteborgsdödsband, låt säga Dark Tranquillity, med Lordi? Tja, rent musikaliskt skulle det mycket väl kunna bli svenska Helltrain. Själva stoltserar de med genrebeteckningen ”punk ass rot ’n’ roll”. Lite punk, lite 80-talsheavy, lite deathgrowls - en osalig blandning helt enkelt… Att ansedda Nuclear Blast gav bandet kontraktförslag på första försöket talar en del för sig själv.

En sak är säker, killarna vet hur man snickrar ihop låtar som fäster vid första lyssningen! Det här är en attitydstinn partyrockplatta av klass. Den inledande trion av kompositioner, ”Route 666”, ”The Helltrain Coven” och ”S.O.S.”, är givna i ett röjigt liveset. Kanske blir det lite för liten variation någonstans i mitten av plattan. En eller ett par låtar som sticker ut, i till exempel tempo, skulle inte skada. ”Sleepless” har potential, men faller in i ledet i längden. Avslutande ”Helltrain” är en ytterst värdig temalåt med obeveklig refräng.

Sen skulle man kanske önska lite mer vad gäller produktionen. Det känns inte som om den helt ger låtarna rättvisa. Stundtals är det lite plastigt ”In Flames-ljud”. Trummorna låter aningen veka för att riktigt ge den rätta metalkänslan. Lite mer energistint spel och fläskigare ljud på skinnen skulle göra gott. Pierre Törnkvist growlsjunger förtjänstfullt och höjer därmed hårdheten ett par snäpp i det annars ganska melodiösa rocksoundet. Texterna är sådär härligt 80-talsfarliga som Siewert Öholm skulle gå i extas över. Totalt sett en närmast idealisk ”öl-i-näven”-platta!

David

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna