Helloween/Rage - Lisebergshallen

Göteborg - 31/10/03

En lång väntan

Dagen D var äntligen här, jag med vänner hade tagit oss till Lisebergshallen för att bevittna en livekonsert med tyskarna Rage och Helloween. Min förväntingar var minst sagt höga och längtan efter att få se Helloween igen var enorm. De tidigare gångerna jag bevittnat bandet har de inte varit så jättebra live, men efter att ha skummat igenom den nya setlisten, insåg jag att denna spelningen skulle bli annorlunda. Förbandet Rage har endast spelat i Sverige en gång och då på Sweden Rock Festival. Den spelningen missade jag så denna tänkte jag inte missa.

Enligt biljetten så skulle hela spektaklet börja klockan 19:30, mina vänner och jag anlände runt halv sex på kvällen och ju mer klockan ökade desto längre blev kön. Som tur var så träffade jag en bekant som stod längst fram så jag gick och ställde mej med honom och vips så var man längst fram i kön. De började släppa in klockan fem över halv sju och det var bara att springa och ställa sej längst fram i mitten. Synen jag möttes av var förbandet Rage som höll på att soundchecka. Lite senare släcktes allt ner och åkturen var på väg att inledas.

Rage - En kraftfull trio

Publiken jublar och Mike Terrana (trummor) startar alltihopa med lite trummande, de resterande två personerna Peavy Wagner (bas,sång) och Victor Smolski (gitarr) kommer in på scenen och de drar av låten War Of Worlds ifrån senaste plattan Soundchaser. Setet består mest av låtar ifrån Unity och senaste skivan, men vi bjuds även på ett medley innehållandes Sent By The Devil och Firestorm.

Peavy sjunger otroligt bra live och missar nog inte en enda ton, wow! Victor är en otroligt duktig gitarrist som verkligen briljerar bakom guran, Mike Terrana å andra sidan är en riktig vilde bakom trumsetet och en ytterst kompetent trummis. Jag skulle nästan vilja kalla Rage ett superband, för den knappa timmen de får till sitt förfogande är mästerlig. Både Victor och Terrana kör varsitt ensam-solo som är lika magnifikt som personerna bakom instrumenten. Terrana jonglerar med trumpinnarna och Victor behandlar sitt instrument som om det vore hans mest älskade ägodel, fantastist.

De två sista låtarna är riktiga livenummer, den ytterst röjvänliga Don´t Fear The Winter och den mycket allsångsvänliga Higher Than The Sky får avsluta en alldels underbar spelning. Det ska tilläggas att undertecknad även fångade Terranas sista trumpinne, vilket gjorde denna spelning till något ännu mer speciellt. Rage ska ut på en headliner-tour i December och det återstår att se om den kommer nå våra breddgrader, men om den gör det kommer iallafall jag vara där längst fram igen!

SETLIST

01. War of worlds
02. Great old ones
03. Sent by the devil / Firestorm
04. Victor solo
05. Soundchaser
06. Down
07. Terrana solo
08. Set this world on fire
09. Don't fear the winter
10. Higher than the sky


Pumporna intar scenen

Efter Rage´s set påbörjas en nermontering av deras instrument och tanken på att Helloween snart ska inta scenen naggar en i bakhuvudet hela tiden. Lamporna släcks ner än en gång och nu är det nära, ett jubel infinner sej och "hamburgarna" intar scenen. Jag kan knappt tro att det är sant, när Andi Deris (sångaren) skriker Starlight och de drar igång första spåret ifrån deras självbetitlade skiva från ´85. Publikresponsen är enorm och det börjar tryckas på där framme rejält, men jag viker inte en tum. Starliiight, skriks det och lyckan är total.

Efter den underbara öppningen så kommer andra spåret ifrån skivan Helloween, Murderer, och när de sedan fortsätter med 13-minuters låten The Keeper Of The Seven Keys finns det knappt ord. Helloween 2003 är bra mycket bättre än Helloween anno 2001. Det nya tillskottet Sascha Gerstner (gitarr) ler hela tiden och spelar felfritt. Annat kan man säga om Weikath (gitarr) som tyvärr spelar sådär och det är inte ofta smilgroparna används.

Helloween bjuder på en stabil show och Andi Deris sjunger ändå mycket bra, med tanke på att han var sjuk för bara några dagar sedan. Trummisen Schwarzmann är väl ingen höjdartrummis om man jämför med Terrana, men vem är det, han ändå mycket duktig och sköter sitt jobb med bravur. Bäst på scen är dock Grosskopf (bas), han hoppar, springer och är en allmänt bra liveperson, dessutom ser han ut som han gjorde ´85. Jag måste nog faktiskt tillägga att Andi Deris sköter sitt frontmannande mycket bra, han skämtar, headbangar, gör gester och allt med glimten i ögat.

Pumpornas setlist bjuder på många överraskningar, som ovan tex, men vi får även höra låtar som Where The Rain Grows, Hey Lord och If I Could Fly. Tyvärr så blir det inga låtar ifrån de mycket underskattade albumen Pink Bubbles Go Ape och Chameleon. Men vad gör det när vi får höra en särdeles fantastisk version av Power ala High Live-versionen, med allsång så det heter duga. Tyskarna har även grävt fram en ballad Forever And One (Neverland). Jag hade hellre valt någon annan tex If I Knew, A Tale That Wasn´t Right eller In The Middle Of A Heartbeat, men den utgör ändå en trevlig skiftning i setlisten.

Helloween går av scenen men blir snabbt inkallade igen och Gerstner spelar ett egyptiskt-inspirerat gitarrsolo och sedan följer Sun 4 The World. Lite tråkigt val enligt mej men man kan inte få allt. Spelningen avslutas sedan med lysande How Many Tears. Jag blev dock lite besviken då jag hade hoppats att de skulle spela låten Halloween, spelningen inträffade ju under nämnda dag. Shit happens som man brukar säga. Tyskarna gjorde dock en mycket bättre spelning än ´01 och jag tvekar inte på att få se dem igen. Helloween spelar i Stockholm den 10 December, jag rekommenderar ni som bor i närheten att kolla in detta, för det var verkligen sevärt!

SETLIST

01. Starlight
02. Murderer
03. Keeper Of The Seven Keys
04. Future World
05. Eagle Fly Free
06. Hey Lord
07. Forever And One (Neverland)
08. Open Your Life
09. Dr. Stein
10. If I Could Fly
11. Back Against The Wall
12. Power
14. Sole Survivor
15. I Can
16. Where The Rain Grows
17. Sascha Gerstner Solo
18. Sun 4 The World
19. How Many Tears


Johan

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Liverecensionerna