Highland Glory - Forever Endeavour

[2005][Century Media]

Bit mig näsan om det inte är sant! Jag trodde att undrens tid var förbi, men norska Highland Glory lyckas med det som helt enkelt inte ska gå. Att spela relativt traditionell power metal av samma typ som Helloween och Stratovarius skapat, vilket genererat en grotesk bunt kloner, och ändå göra det såpass intressant och vitalt att man nästan faller omkull under första genomlyssningen är inget mindre än bragd!

”Forever Endeavor” är Highland Glorys uppföljare till debuten ”From the Cradle to the Brave”, en plastbit som togs emot med en hel del lovord. Vårt dystra grannland i väst hade äntligen fått plats för en mer traditionell metalgrupp bland all black och goth, en grupp som övertygat Massacre Records om att det finns hopp för den överbefolkade genren. Men det går inte smussla med att nyckeln till Highland Glorys bravad heter Jan Thore Grefstad. Frontmannens formidabla pipa är en hybrid av Daniel Heimans (ex-Lost Horizon, Heed) magnifika skriande och Thomas Rettkes (Heavens Gate) riviga skönsång. Samtidigt är norrbaggens stämma lysande även under mer avslappnade former, något som är få metalsångare förunnat. Det är ingen slump att gitarrvirtouen Ronnie Le Tekro (TNT) just roffat åt sig denna karl när det vankas soloprojekt.

Det är inte bara power metal som influerat dessa herrar till stordåd. Högländarnas gitarrspel doftar 80-tals Gary Moore lång väg, särskilt i riviga ”Mindgame Masquerade”, och även en fläskig dos Iron Maiden är inbakad i musicerandet. Norrmännen bjuder in oss i eskapistiska utflykter såsom ”Edge of Time”, öppningsspåret "Spirit of Salvation" och dess episka ordsnirklande opposition, den avslutande "Demon of Damnation". Däremellan vältrar vi oss in i högländernas svårmod och stolthet med krutpaket som tunga "Surreality" eller "Break the Silence", varvat med höghastighetsprojektilen och tillika titelspåret "Forever Endeavor". Powerballaden "Sacrifice" får inte heller åsidosättas, en duett som kan vara det bästa genren skådat sedan Avantasias "Farewell". Att låtarna "Somewhere" och "Real Life" inte håller samma höga klass låtskrivarmässigt sett kan ursäktas med att Grefstads formidabla stämma skapar rysningar av välbehag när han slår på det högre registret.

Jodå, superlativen haglar och det är sannerligen inte oförtjänt. ”Forever Endeavor” kommer garanterat att vara med att kämpa mot Sabaton, Gamma Ray och Savage Circus när årets starkaste melodiska metal-album ska summeras! Tips: Försök gärna få tag i den limiterade versionen med tre bonus-covers när ni köper plattan, för ni missar väl inte denna lyxkilt nu?

Jacob Holmström

Betyg: 8/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna