Highlord - Medusas Coil

[2004][Arise]

Efter powermetalexplosionen kring millennieskiftet krävs det verkligen något extra för att slå i genren. Antingen något originellt i soundet, extremt duktiga musiker eller slagkraftigt låtmaterial. Italienska Highlord saknar tyvärr allt detta. Till på köpet har man en ganska medioker sångare, och mer behövs inte för att bandet ska skuffas långt bak i ledet i den hårda konkurrensen.

Det här är fjärde albumet som bandet släppt, med vissa ändringar i lineupen genom åren. Synthmattan ligger som en lätt dimma över plattan. Måhända har bandet finska influenser? Det är fel att kalla det power, eftersom det är just kraften som saknas. Här och där skymtar ett godkänt riff eller en hygglig melodi, men sångaren Andrea Marchisios stämma är alltför vek för att lyfta upp det till de höjder som skulle behövts i attitydens frånvaro. Låtmaterialet är överlag blekt.

Om jag inte fått kväljningar innan, så kommer det definitivt i takt med synthsolot i slutet av ”Scarlet Tears”. När det ser ut som om det ska komma en ljusglimt i den hyfsade balladen ”Where My Hero Lies”, faller allt på ett gitarrsolo med lika mycket känsla som sex i baksätet av en bil runt hörnet av Malmskillnadsgatan. Det skulle även kunnat bli intressant när vi i smått episka ”The Hand Of God” gästas av kvinnlig skönsång (Elisa ”Ae”) och growl/skrik (Luca Pellegrino), men låten i sig är för ointressant från början för att kunna räddas. Nej, det blir stor röd flagg för Highlord tyvärr! Det bästa med plattan är det snygga omslaget och att den bara är åtta låtar lång… Finns mycket bättre musik, powermetal som annan, att lägga sina surt förvärvade pengar på.

David

Betyg: 2/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna