Human Temple - Insomnia

[2004][MTM]

Här skulle man ju kunna vitsa till det i stil med hur sövande det är med melodisk rock. Men även om genren i sig är lite uddlös finns det en hel del guldkorn, med riktigt starka låtar. Det här är ett av dem!

Inledningstrion är alla toppkompositioner med harmoniska melodier och fästande refränger: ”I’m Sorry”, ”Goin’ All the Way” och ”Dream Child”. ”Out of Love” är bara snäppet under, men mer krävs inte för att smöret ska stå ut genom öronen. Efter denna käftsmällsinledning krävs det ju nästan en soft pianoballad. Och där kommer mycket riktigt ”Desert Rain” som en svalkande skur i öknen. Tankarna går osökt till Elton John och en tårdrypande Disneyfilm.

Vid låttiteln ”Animal” kommer man ju att förvänta ett rytande vilddjur, men denna låt är på sin höjd ett gammalt trött marsvin. Inte hjälper det att Jani Liimatainen från Sonata Arctica bidrar till gitarrliret. Svagaste länken på plattan, helt klart, i konkurrens med ”Walk Between the Shadows, som inte har ett uns originalitet över sig.

”Judas My Brother” inleds riktigt tungt och har stundtals episka powermetal-tendenser. Den växer snabbt till en favorit. Janne Hurme har en röst som planterad för att växa till den här musiken. Jämförelsen med en annan schlagersångare som gjort AOR-karriär, Jan Johansen (Ignition), är inte alltför långsökt. Naturligtvis är den av alla finnar så älskade synthen allstädes närvarande, men inte alls lika störande här som hos band som Children of Bodom och Nightwish. Gitarrharmonierna överför oss nästan omärkt till ”On a Night Like This”, som är ytterligare en snygg komposition. På tal om Nightwish så hittar vi ännu en gästartist på ”Till’ the Day I Die” – Emppu Vuorinen. Avslutningsvis serveras vi ännu en Elton-ballad, ”Forever”.

Lätt och lagom… men det här är riktigt bra! Naturligtvis inget för den hårdaste svartmetallaren, men gillar man bra musik oavsett genre är det definitivt värt att kollas upp!

David

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna