Human Zoo - Over The Horizon

[2007][AOR Heaven]


Musik är till för att beröra, men det är sällan man blir så tagen att man vill göra en van Gogh eller Reservoir Dogs-manöver och skära av sig öronen i ren självbevarelsedrift för att komma undan den massiva ljudtortyr som tyskarna i Human Zoo lyckas uppbåda med sin andra fullängdare. Skivan inleds lovande episkt, men snart kommer den där obehagskänslan som skvallrar om att detta inte kommer bli njutbart för något sinne. Over the Horizon är melodisk rock av värsta sort, som en otäck gremlin-version av Bon Jovi. Allt finns där, och man plågas. Ljudbilden är besvärande platt och tydlig, påpassligt inklämt i mellanregistrets gudsförgätna land. Gitarrernas fjäderlätta icke-existens glädjer föga och trallvänligheten är minst sagt påträngande. Klassiskt, tydligt, typiskt och tillstruket enkelt. Jag vill inte ha ihärdiga upprepningar till förbannelse eller körer som aldrig ger sig, jag vill ha tyngd!

Skivan är dock relativt uthärdlig tills blåset dyker upp någonstans halvvägs igenom. Från att ha varit smått irriterande förvandlas musiken till direkt motbjudande. Vem beställde ett saxsolo eller tyckte att tonartshöjningar var en bra idé? Den omedelbart kräkframkallande balladen "Be the One" är en prövning, så olidligt plågsam att det är svårt att inte stänga av stereon (för någon sorts överlevnadsinstinkt är man ju begåvad med). Men även andra låtar borde vara försedda med stora varningstrianglar. Hela produktionen känns som ett soundtrack till en kvasiromantisk high school-film. Ni vet, när regnet faller och huvudpersonerna olyckligt tittar ut från varsitt pojk- respektive flickrumsfönster och för att ytterligare förstärka den redan klichéartade stämningen sparkar man igång en rocklåt i lightformat som grädde på moset.

Det finns dock ljuspunkter. Vissa brottstycken av låtarna är inte alls dåliga, musiken är på intet vis illa spelad och det finns stunder som är medryckande utan att ge allergisk chockverkan. Problemet är bara att dessa lättnader enbart gör blixtvisiter i den annars überklassiska melodimassan. "Over the Horizon" lämnar en sur och ihärdig eftersmak, varvid det krävs flera akuta genomlyssningar av andra alster för att rensa öronen från detta musikaliska virus.

 


Betyg: 2/10

Sara Söderström


<< Tillbaka till Skivrecensionerna