På gitarrlektion med IA

[24/04/2004][Växjö]

Freak Kitchen är som så många andra svenska hårdrocksband "stora i Japan". I Sverige är de kanske mest kända för att ha spelat flest gånger av alla på Sweden Rock Festival - åtta år i rad! Bandets ledande figur är sångaren och flyhänte gitarristen Mattias "IA" Eklundh. När han hinner jobbar han även som gitarrmentor på sina "Freak Guitar Camps" och kringresande under namnet "Freak Guitar Clinic". När det senare projektet kom till Växjö, var undertecknad på plats och antecknade.

Uppskattningsvis ett drygt 60-tal växjöbor i alla möjliga åldrar samlades på lördagseftermiddagen i Musikhuset för att få en föreläsning i gitarrteknik av guru Mattias ”IA” Eklundh. Säkerligen var det också en och annan som helt enkelt förväntade sig ett par timmars välsmort munläder av Freak Kitchens frontman. Killen kan ju snacka nästan lika fort som han spelar…

Ingen lär ha blivit besviken. Under en kombination av föreläsande, ståuppnummer och gitarrlir blir det åtskilliga skratt och applåder från församlingen. IA hinner sväva ut i allt från hur han trivs med sina tänder till hur han jagar hämnd på sin gamla blockflöjtslärare. Däremellan får vi reda på vad som händer om man mixar Mums-Mums och Coca Cola Light. ”Hammock” utses till dagens ord och får figurera i de mest underliga sammanhang. Gary Moore är hackkyckling. (Som av ett ödets ironi stannade undertecknad till vid en gatuloppmarknad på vägen till Musikhuset och funderade på att köpa en Gary Moore-vinyl för en tia - men avstod.)

Av det mer musikaliska får vi bland annat till spis ett jazzmedley på ett ackord, får reda på hur man kan använda en slangklämma inhandlad för en femma på Statoil och vad ett ”äppel-päppel-horn” är. Vidare ges en lektion i hur man gör trumsolo I munnen. (Om nu någon hann uppfatta hur det gick till, vill säga.) Man kan bara konstatera att ingenting verkar omöjligt för den genommusikaliske göteborgaren.

I ett smakprov från nya soloplattan ”Freak Guitar - The road less traveled” presenteras en något udda gästartist, en Epson Stylus, hm… ja någonting. En gammal datorskrivare alltså. Ni vet en sådan som tar fem minuter på sig att värma upp, under högljudda brummanden och pip. IA berättar att han ligger i fejd med tillverkaren för att få rättigheten att använda ljudet och beklagar att företag i allmänhet verkar ha väldigt taskigt med självdistans.

IA avslöjar att han egentligen är vänsterhänt, men ändå spelar med ”högerfattning”. ”Alla andra har fel och jag har rätt, det är ju vänsterhanden du spelar med”, konstaterar han. Vi får också veta att han genom en, hm… ”olycka” fått in en glasbit i ena långfingret som gjort det mer hårdhudat och mindre känsligt vid upprepat strängbändande.

Varken Freak Kitchen eller solo-IA har något skivkontrakt. Gruppen spelar själva in och mixar sina plattor - för maximal artistisk frihet - och erbjuder sedan olika bolag att ge ut den färdiga produkten. Soloprojekten är lite av ”den galne professorn” som experimenterar sig fram, utan särskilt mycket struktur på arbetet, berättar Mattias. Bakom Freak Kitchens inspelningar ligger däremot vanligtvis lite grundligare planering.

Efter lektionen får jag chansen att ställa ett par frågor:

Vad hände egentligen med husbandsstatusen på Sweden Rock Festival?

Vi kände att vi ville komma bort lite från husbandsköret, så det var ganska skönt faktiskt att ta ett litet uppehåll förra året. Vi fick lite tid att jobba på skivan. Men vi får se, det snackas om att vi kan komma på tal redan i år igen.

Så det är ingen konflikt mellan er och festivalledningen som det spekulerats om?

Nej, konflikt… nej, det är en bra festival så det är inga problem så.

Har du någon hälsning till de trogna fansen på SRF message board, som driver kampanj för att få tillbaka Freak Kitchen till festivalen?

Det är skönt att ha sånt markstöd, det är ju det vi lever på eftersom vi inte syns så ofta i MTV-svängen. Stå på er! Stay Freaky!

Vad är på gång framöver?

Nu släpper jag ju soloplattan i slutet av maj och ska ut och promota den runt om i världen. Sen ska vi jobba på nästa Freak Kitchen-platta som är planerad att släppas i oktober. Därefter blir det ny turné, bland annat i Sverige i januari, då vi planerar att spela in en live-DVD. Vi hoppas att fansen ska ta med sig sina egna DV-kameror och filma, så vi får många olika perspektiv att välja på. Det kan bli kul, men svårt att klippa ihop förstås.

David Bergström<< Tillbaka till Reportage