Iced Earth - Framing Armageddon ( Something Wicked Part I)

[2007][Steamhammer]

Iced Earths andra platta med Tim Owens, blir troligtvis bandets sista med den gamle Judas Priest-vokalisten. Igår stod det nämligen klart att Matthew Barlow vänder hem igen efter en tid i USA:s poliskår. Jag är lättad. Tim är en fantastisk sångare men Barlow har ända sedan han kom med i bandet bidragit till en stor del av konstellationens själ. Hur albumet "Framing Armageddon (Something Wicked Part I)" skulle ha låtit med Barlow på sång får vi aldrig reda på, kanske bäst så, Tim sköter framförandet av orden galant.

Singeln "Ten Thousand Strong" är en engergibit berikad med metall. Galopptakterna sitter som en smäck. Riffen, melodierna och harmonierna sugs upp av den isbetäckta jorden där tonerna från den Seth-troende-klanen ligger dimmande drömskt över de toppiga pyramiderna.

Queensrÿche-ljudande "The Clouding"s refräng är en av de mest välskapta på plattan och när Tim med övertygelse i rösten proklamerar: " Never trust in the motives of man. They failed to evolve in mother nature's plan" kommer rysningarna som en kall våg av värme. Produktionen har dessutom hämtat sig från den förstkommande "EP:n" - där trummorna lät som skrivmaskinsknatter - och istället fyllts med en tyngdlik het känsla. Framtiden ser fortsatt ljus ut för amerikanarna.

Johan Karlsson

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna