Icycore - Wetwired

[2003][Limb]

Italienarna i Icycore delar såväl basisten Lisa Oliviero som musikalisk inriktning med kollegorna i Eldritch. Icycore är väl egentligen inget undantag från progmetallens dilemma. Nämligen att man satsar så mycket energi på att vara allmänt prettoduktiga musiker och skriva långa och komplicerade låtar, att man glömmer att det också krävs låtar med det där speciella, lilla extra utmärkande som gör att man fastnar för dem. Det här var till en början mer än en utdragen synthorgie för mycket för att riktigt tilltala min smak.

Nåja, sångaren Valerio Voliani är en stjärna. Lite som Michael Kiske fast med mycket bredare omfång. Det är svårt att peka ut några enskilda, eller kanske snarare hela, låtar. Det är mer en jämn helhet, med några vackra melodier och andra partier som sticker ut här och där. Men ”The Hollow Men” är en riktigt fin tårdrypare faktiskt. Voliani briljerar och på köpet får man ett riktigt hyggligt solo. Även ”Chrome” och ”Watch Me Now” är hyfsade som enskilda kompositioner betraktade. På ”Redefine Stru” däremot har något slagit slint helt. Ett vedervärdigt elektroniskt hopkok som dessbättre bara är en pausfågel. ”Inner Void” är dock en ytterst vacker pianomelodi.

”Wetwired” är i enlighet med progmetallens gjutmall ett konceptalbum. Historien bygger på en kille som flyr från den elaka verkligheten och återföds i cyberspace, eller något i den stilen. Kanske inget man orkar fördjupa sig i närmare, men det passar bra till stämningen i musiken. Gillar man Dream Theater och skarpa sångarinsatser samtidigt som man inte ryggar tillbaka för en blippande synthmatta, kan detta vara värt att kollas upp. Personligen låter jag det förmodligen ta en plats på glömskans hylla. Eller? Tja, vissa stycken har faktiskt växt fram på de senare lyssningarna…

Oj, jag höll på att glömma… Icycore spelar inte progmetal om ni nu fick det intrycket - utan ”heavy metal in a progressive way”!

David

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna