Imperanon - Staind

[2004][Nuclear Blast]

Från de tusen sjöarnas land kommer ytterligare ett band som spelar mycket snabbt, med snygga melodier och tillråga på allt - growls. Vi har hört det förut med andra ord. De finska banden Children Of Bodom och Ensiferum är två band som spelar i samma liga som Nuclear Blast´s nyfördärv. Jag kallar musiken power metal med growlsång. Men till skillnad mot de redan nämnda etablerade akterna, tillför Imperanon nya element, element som jag inte har stött på tidigare. Åtminstone inte i denna ordningen.

Det händer ofta att band med en sångare som sjunger rent tar in lite growls i musiken ifrån en annan sångare. Men det är sällan det är tvärt om, döm då av min förvåning när det mitt i en refräng kommer in en "rensjungande" man och två spår senare en kvinna. Originalsångaren äntrar inte låten förrän i refrängen och då tillsammans med kvinnan. Jag tänkte länge under min genomlyssning av skivan - undrar hur detta skulle låta med ren sång? Och då helt plötsligt får jag mina tankar uppfyllda. Mäktigt.

Första låten inleder med en übertrallig melodislinga och i versen kommer en ännu tralligare slinga - jag ryser av bara slingan - den är så otroligt harmonisk. Resten av låtarna fortsätter tyvärr inte riktigt i samma stil som den första och ibland så stör jag mig på sången. Den känns inte helt färdigutvecklad och då bandmedlemmarnas ålder ligger runt 20 år så är det kanske inte så konstigt.

Skivan känns lite ojämn men ibland tänder det dock till som i låten "Prisoner In Me". Ett annat spår som är värt att nämna är låten med tjejen som jag nämnde innan, "Shadowsouls". Tjejen i fråga är inte medlem i bandet och inte heller killen som sjunger rent. Det ska dock bli mer rensång på nästa album och jag väntar med spänning på resultatet.

Johan

Betyg: 7/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna