Imperia - Queen Of Light

[2007][Massacre]

Imperia är ett multinationellt (Norge, Finland, Tyskland, Belgien och Holland) projekt inom genren (håll i dig!) goth metal. Det är inte utan att man börjar undra när publiken ska bli mätt på denna "med-opera-skolad-sångerska-kryddade-savatage-metal". Med tanke på det enorma intresse som börjar byggas upp inför avtäckningen, tillika offentliggörandet, av nya Nightwish får man förmoda att det lär dröja ett tag till.

Och inte mig emot. Åtminstone inte så länge kvaliteten ligger i nivå med den på "Queen Of Light". Den här plattan seglar nämligen lite halvsensationellt upp som en joker vid sidan av alla de etablerade namnen. Helt på egna meriter dessutom. Här har ingenting lämnats åt slumpen. Snarare verkar varenda komposition vara skapad med inget mindre än perfektion som riktmärke. Låt vara med undandtag för det inte helt lyckade growlinslaget i sjunde spåret "Norway" (kanske var det nödvändigt för konceptets skull?).

Vid en direkt jämförelse är Imperia lättillgängligare än Tristania och Lake Of Tears, hårdare än Within Temptation och Sirenia samt i många avseenden mer sammanhållna (kanske rent av bättre) än tidigare nämnda "kungar i exil". Och med dessa avseenden åsyftas framförallt sången. Norska Helena Iren Michaelsen har ett register som jag tror går utanpå det mesta jag hört förut faktiskt. Från ren pondus i något märkligt gränsland mellan Madonna och Annifrid Lyngstad, via sköra fjäderlätta passager som kunde vara hämtade direkt ur Chess, till ren urkraft som förmodligen hade gjort självaste Birgit Nilsson svag.

Det vill verkligen till att Tuomas Holopainen & Co offentliggör ett riktigt fullblodsproffs i slutet av månaden. Risken är annars överhängande att man inte får beträda tronen igen.


Betyg: 8/10

Martin Lee


<< Tillbaka till Skivrecensionerna