In Battle - Welcome To The Battlefield

[2004][Metal Blade]

Wow! Vilken överraskning! I min bok var In Battle ett renodlat Black Metal-gäng. Och någonstans kring 1996 när de norrländska hädelserna satte igång var detta en högst relevant etikett. Idag är det bara gitarristen Frölén kvar från originalsättningen och därmed har ljudbilden förändrats högst påtagligt. Till det bättre. In Battle anno 2004 (5) har lämnat den primitiva pandarocken och spelar nu i death metals tekniskt avancerade superliga.

Det är väl det som ligger bakom att fartfantomen Erik Rutan (Morbid Angel, Hate Eternal) tagit sig an och mixat verket. Sannolikt hade "Welcome To The Battlefield" i och för sig fungerat oavsett mix, men visst, det låter djävulusiskt fläskigt. Och tydligt. Ofta är problemet med brutaldöds att ljudbilden grötar ihop av alla blastbeats och tempoväxlingar. Här ligger varenda beståndsdel exakt rätt i ljudbilden. Imponerande!

Framförallt är det ändå kombinationen av briljant hantverk både i låtsnickrande och framförande som gör att detta står ut. Flertalet av de grymma kompositionerna ligger tidigare nämnda Frölén bakom. Men det är faktiskt de två svenskspråkiga "Eldjättar" och "Despoter" från Hans Carlssons (tidigare i Diabolical) penna som gör störst intryck på undertecknad. Kan bero på att detta förmodligen är första gången som death metal på vårt modersmål låter uppriktigt grymt – kanske rent av elakare än på engelska.

Erik Rutan har sagt att han är stolt över att vara en del av ”Welcome To The Battlefield”. Och det är lätt att förstå; så här bra material har han nämligen aldrig skrivit själv. Detta är ett riktigt monster till album som växer sig större och elakare för varje genomlyssning. 2004 års förnämsta död vid sidan om Anata.

Martin Lee

Betyg: 9/10


<< Tillbaka till Skivrecensionerna