Incrave - The Escape

[2007][Ulterium]

Hmm… vad förvirrande! Här har jag lyssnat in mig på ett band som jag trodde hette Evergrace. Men när jag gör min research precis innan jag sätter recensionen på pränt upptäcker jag att de bytt namn till Incrave. Dessutom har de släppt sin före detta obetitlade debut igen, numera döpt till The Escape. Men inget ont som inte för något gott med sig! Den här recensionen skulle ju egentligen ha varit lite inaktuell med tanke på att deras debut, den första alltså, har funnits ute ett tag. Men eftersom den nu släppts på nytt är den ju högst aktuell igen!

Anledningen till att detta unga svenska band från bandymetropolen Edsbyn har bytt namn framgår inte. Men jag kan gärna spekulera lite i det. I varenda recension jag läst om Evergrace hittills, har det skrivits om likheten mellan deras, före detta, bandnamn och logo i jämförelse med mer kända Evergrey. Oftast har jämförelserna inte enbart stannat vid logon utan också fortsatt till musiken. Antagligen inte en helt rolig sits för ett ungt hungrigt band att hamna i. Som Evergrace blev de kända som Evergrey copy-cats. Jag hoppas att de lyckas jobba bort den stämpeln under sitt nya namn Incrave, för det har de alla möjligheter i världen att göra.

För i mitt tycke stannar de flesta likheterna mellan de två ovan nämnda banden vid logon, förlåt… den före detta logon alltså. Det Incrave spelar är melodiös heavy metal i modern tappning, med en del progressiva inslag och massor av dist. Ibland är det tungt, så pass tungt att jag förväntar mig att sångaren Johan Falk när som helst ska börja growla i stil med Children of Bodom. Men det inträffar aldrig och vi får höra ren sång plattan igenom, tyvärr. Lite skrikande hade gjort det hela lite mer spännande eftersom sången i mina öron låter lite ansträngd ibland. Annars finns det inte så mycket att säga, allting från musiken och produktionen till skivomslaget är väldigt genomarbetat och kompetent gjort. Det är svårt att tro att "The Escape" är ett debutalbum från ett band där ingen av medlemmarna är en dag över 25!


Betyg: 7/10

Per Fredin


<< Tillbaka till Skivrecensionerna